64

Nederland wil troepen naar Mali sturen

30 tot 40 troepen zouden deze zomer nog naar Mali moeten voor deelname Europese trainingsmissie

Nederland is bereid om troepen te leveren voor de Europese trainingsmissie in Mali, die het Malinese leger opleidt in de strijd tegen moslimextremisten. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Hoewel er aanvankelijk weinig animo bestond voor deelname binnen defensie en de VDD, lijkt het tij te zijn gekeerd. De Volkskrant citeert een VVD-bron die zou hebben gezegd dat dreigende nieuwe bezuinigingen daar de oorzaak van zijn. “Als we niet meedoen met een nieuwe missie, neemt de kans toe dat er nog meer wordt bezuinigd op defensie. Dat wil VVD-minister Jeanine Hennis van Defensie niet.”

Het aanbod van EU-militairen voor deelname aan de missie is groter dan de vraag. Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken “is het bijna dringen”. Een speciale EU-commissie mag bepalen welk land welke militaire bijdrage mag leveren. Franssprekende militaren hebben daarbij een streepje voor.

De Volkskrant schrijft verder dat betrokken bewindslieden zeggen dat, ondanks de NAVO-lobby, een nieuwe missie in Afghanistan voorlopig niet aan de orde is.

Volkskrant: ‘Nederland wil militairen leveren voor missie Mali

Geef een reactie

Laatste reacties (64)