Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland wil troepen naar Mali sturen

  •  
06-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-23470147.jpg
30 tot 40 troepen zouden deze zomer nog naar Mali moeten voor deelname Europese trainingsmissie
Nederland is bereid om troepen te leveren voor de Europese trainingsmissie in Mali, die het Malinese leger opleidt in de strijd tegen moslimextremisten. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Hoewel er aanvankelijk weinig animo bestond voor deelname binnen defensie en de VDD, lijkt het tij te zijn gekeerd. De Volkskrant citeert een VVD-bron die zou hebben gezegd dat dreigende nieuwe bezuinigingen daar de oorzaak van zijn. “Als we niet meedoen met een nieuwe missie, neemt de kans toe dat er nog meer wordt bezuinigd op defensie. Dat wil VVD-minister Jeanine Hennis van Defensie niet.”
Het aanbod van EU-militairen voor deelname aan de missie is groter dan de vraag. Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken “is het bijna dringen”. Een speciale EU-commissie mag bepalen welk land welke militaire bijdrage mag leveren. Franssprekende militaren hebben daarbij een streepje voor.
De Volkskrant schrijft verder dat betrokken bewindslieden zeggen dat, ondanks de NAVO-lobby, een nieuwe missie in Afghanistan voorlopig niet aan de orde is.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.