39

Nederland zet alles op alles om belastingontwijkers binnen te halen

Nederland voert al meer dan twintig jaar een ‘niet-aflatende guerrilla’ om een belastingparadijs te blijven voor belastingontwijkers. Dit blijkt uit analyse van de FD  van de aantekeningen van de EU-werkgroep Code of Conduct Group (CCG). Die is opgericht om schadelijke belastingconcurrentie binnen de EU tegen te gaan.

Volgens een bron in de CCG of Primolo groep (vernoemd naar de Britse Labour politica Dawn Primarolo) draait het binnen de werkgroep helaas té vaak om een strijd tussen grote en kleine lidstaten. Landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk vinden dat multinationals bij hen gevestigd moeten worden. Nederland zou daarom – als geen enkel andere staat – alles uit de kast trekken om daarmee te kunnen concurreren. Het FD meldt:

Geen enkel land neemt volgens notities uit 2010 zo’n radicaal standpunt in als Nederland: het ontkent domweg dat deze vorm van belastingontwijking een probleem is.

Het tegenwerken van regulering doet Nederland bijvoorbeeld door wetgeving na te jagen in plaats van afspraken om te voorkomen dat bedrijven de verschillende nationale fiscale stelsels misbruiken om uiteindelijk nergens belasting te betalen. Het is moeilijker om wetten doorgevoerd te krijgen en duurt ook langer, waardoor tijd ingewonnen wordt.

In de werkgroep wordt besproken hoe te voorkomen dat multinationals te weinig belasting betalen omdat ze laag belaste winsten op een Eu-bankrekening storten. Nederland heeft samen met het VK toen tegen een aantal maatregelen gestemd, zoals de uitwisseling van informatie en een extra heffing door de EU-lidstaat waar de laag belaste winsten binnenkomen. Nederland heeft een belang omdat hier veel trust-, advocaten- en belastingadvieskantoren zijn die de geldstromen faciliteren.

Ook maakt Nederland misbruik van de positie als EU-voorzitter. Zo werd er tegen een maatregel gestemd om te voorkomen dat dividend waarover nauwelijks belasting is betaald de EU uitstroomt. En ook voorkomen dat een plan om belasting te heffen over winsten die buiten de EU laag zijn belast volledig uitgevoerd wordt.

cc foto: Oxfam Novib

Geef een reactie

Laatste reacties (39)