102

Nederland zwaait uit – Dawud

‘Nederland zwaait uit’, een serie portretten van kinderen voor wie uitzetting uit Nederland dreigt

Dawud is 11 jaar maar dreigt met zijn ouders en zusje teruggestuurd te worden naar Afghanistan. Hij zit in groep 7 en houdt van voetbal. Dawud is een jongen als andere jongens van zijn leeftijd. Maar hij dreigt binnenkort Nederland te moeten verlaten.

http://nederlandzwaaituit.nl/

Diana, Saber, Dawud en Amina wonen al jaren in Aalden, zij horen bij het dorp. Dawud voelt zich hier thuis en is gelukkig op school. Hij zit in groep zeven van basisschool De Anwende. Het gaat goed met hem; aardrijkskunde is zijn lievelingsvak en juf Corine is trots op zijn prestaties. Samen met vier andere klasgenoten doet hij mee aan een schaaktoernooi voor basisscholen. Dawud en zijn voetbal: een onafscheidelijk duo. Hij is middenvelder bij de club ZBC Zweeloo en een grote fan van PSV. Wesley Sneijder is zijn held. Na schooltijd gaat Dawud vaak met zijn vriendjes Ruud en Tarik naar de schapenboerderij van de ouders van Tarik. Dawud’s zusje Amina houdt van gymnastiek; de trampoline is haar favoriete toestel. Ook knutselt ze graag samen met haar vriendinnetjes Melanie, Dian en Alma.

Juridische procedure
Dawud is nog maar één jaar oud, als zijn ouders met hem uit Afghanistan vluchten. Het wordt daar té gevaarlijk voor het gezin Qadiri: de machthebbers accepteren niet dat zijn ouders twee verschillende godsdiensten belijden, want Saber is moslim en Diana christen. In mei 2001 komen ze aan in Nederland en dienen direct een asielaanvraag in. Een jaar later, in 2002, wordt Amina geboren. De IND wijst in 2004 de asielaanvraag af. Het gezin moet terugkeren want Afghanistan is volgens de immigratiedienst na een machtswisseling, weer veilig. Maar de familie Qadiri kan niet terugkeren omdat de christelijke levensovertuiging van Diana het voor haar en haar gezin onmogelijk maakt, een normaal leven op te bouwen in het islamitische Afghanistan. Ook heeft Diana – die oorspronkelijk uit Tadzjikistan komt – wegens bureaucratische complicaties geen geldige identiteits- en huwelijksdocumenten. Het gezin is als laatste poging een ‘buitenschuldprocedure’ gestart. Ook deze aanvraag wordt door de IND in 2010 afgewezen. De familie Qadiri is nu uitgeprocedeerd en loopt het risico om elk moment op straat te komen en teruggestuurd te worden naar Afghanistan.

Nergens welkom
Sinds 2002 probeert Diana in het bezit te komen van geldige papieren. Ze heeft meerdere malen contact met de Tadzjiekse consul in Rotterdam en gaat een aantal keer op bezoek bij de ambassadeur in Brussel. Helaas zonder resultaat: in 2005 wordt duidelijk dat Diana waarschijnlijk nooit aan officiële papieren kan komen en de Tadzjiekse regering laat weten dat Diana niet als burger van Tadzjikistan kan worden geregistreerd. Ook in Afghanistan is het gezin niet welkom, omdat Diana en Saber niet in het bezit zijn van een officiële trouwakte, de identiteitspapieren van Diana ontbreken en Diana christen is. Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan zij zich alleen als Afghaanse laten registeren als zij scheidt van Saber, zich bekeert tot de islam en opnieuw een islamitisch huwelijk met haar man sluit. Maar ook als Diana afstand doet van haar eigen geloof, is het de vraag of de zeer verwesterde èn vernederlandste familie een veilige, nieuwe start kan maken in Afghanistan.

Toekomst
Als Dawud terug moet naar Afghanistan, dan sturen we hem naar een onbekende en voor hem onveilige plek. Hij herinnert zich niets van Afghanistan en spreekt de taal niet. En ook door het beperkte aanbod van onderwijs zal zijn ontwikkeling zeer worden geremd. Zijn moeder Diana zal het land niet inkomen en de vrijheden van zijn zusje Amina zullen ernstig worden beperkt.

Dawud weet dit en is bang. Bang dat hij en zijn familie straks op straat moeten leven, dat hij niet meer naar school kan en hij zijn vriendjes nooit meer zal zien. Maar de Nederlandse regering zwaait Dawud uit.

Onder de titel ‘Nederland zwaait uit’ start de VARA een grote ‘uitzwaaiactie’. Vanaf vrijdag 11 maart wordt een serie korte portretten uitgezonden (telkens 1 minuut) van kinderen en jongeren, die in ons land geworteld zijn, maar door de huidige regering het land worden uitgezet. De VARA wil deze kinderen niet onopgemerkt op het vliegtuig laten zetten en ‘zwaait ze daarom uit’.

Geef een reactie

Laatste reacties (102)