27

Nederland zwaait uit – Marcia

'Nederland zwaait uit', een serie portretten van kinderen voor wie uitzetting uit Nederland dreigt

Márcia Ventura Tiago is veertien jaar en woont samen met haar ouders Luciano en Filomena, haar zus Clara (17) en haar broertje Glaucio (9) in ‘s-Gravendeel. Ze wonen al bijna elf jaar in Nederland, maar kunnen ieder moment worden teruggestuurd naar Angola.


Márcia zit in de tweede klas van het HAVO op het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht. Het gaat erg goed op school; op het rapport van Márcia prijken alleen maar voldoendes. Maar dat moet ook wel, want ze wil later graag advocaat worden zodat ze mensen kan helpen die het nodig hebben. Ook houdt Márcia erg veel van sport, vooral van voetbal en tennis. Maar bij een vereniging kan ze niet; haar broertje Glaucio zit al op voetbal en een tweede lidmaatschap kunnen haar ouders niet betalen. In haar vrije tijd gaat Márcia graag met haar vriendinnen naar de stad of naar het park en naar de McDonalds.

Naar Nederland

Márcia is bijna vier jaar oud wanneer ze door haar ouders wordt meegenomen naar Nederland. Ze zijn op de vlucht voor de oorlog in Angola. Wanneer de familie ongeveer vijf maanden in Nederland is, wordt Glaucio geboren. Herinneringen aan Angola heeft Márcia niet. Ze kent enkel de verhalen die haar ouders haar af en toe vertellen.

Juridische procedure

In Nederland aangekomen dient de familie een asielaanvraag in, maar omdat de vader van Márcia militair is geweest en hij hierdoor een 1F stempel heeft, wordt de aanvraag afgewezen. Vluchtelingen die militair zijn geweest onder een fout regime, krijgen dit 1F stempel omdat ook zij zich schuldig kunnen hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Dit gebeurde dus ook bij Luciano. Maar Nederland heeft nooit reden gezien om vervolging tegen hem in te stellen. Toch blijft het stempel staan en treft dit automatisch het hele gezin.
De koppeling naar het hele gezin vervalt na tien jaar en daarom doen Márcia, haar broertje, haar zus en haar moeder nu zelfstandig een verzoek om een verblijfsvergunning.

Toekomst

Márcia wil er niet aan denken hoe het zou zijn wanneer ze terug moet naar Angola. Wanneer ze alles hier in Nederland moet achterlaten voor een zeer onzekere toekomst elders. De Portugese taal beheerst ze niet; haar ouders proberen haar dat nu een beetje te leren. Een kans op een goede opleiding is er nauwelijks; wanneer ouders docenten niet betalen, gaan hun kinderen niet over naar de volgende klas. Márcia’s leven is hier, in Nederland. Ze heeft hier haar vriendinnen, haar school en haar toekomst. Maar als het aan de Nederlandse regering legt, zal zij hier niet mogen blijven.

Onder de titel ‘Nederland zwaait uit’ start de VARA een grote ‘uitzwaaiactie’. Vanaf vrijdag 11 maart wordt een serie korte portretten uitgezonden (telkens 1 minuut) van kinderen en jongeren, die in ons land geworteld zijn, maar door de huidige regering het land worden uitgezet. De VARA wil deze kinderen niet onopgemerkt op het vliegtuig laten zetten en ‘zwaait ze daarom uit’.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)