64

Nederlanders eten het beste voedsel van de hele wereld

Good Enough to Eat Index van Oxfam Novib: Nederland heeft het meest gevarieerde, gezonde, betaalbare en voedingrijke dieet

Nederlanders zijn culinaire bofkonten, dat blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib dat werd gepubliceerd in de Volkskrant. Volgens de Good Enough to Eat Index staat ons land namelijk bovenaan als het gaat om toegang tot voldoende, betaalbare en gezonde voeding. Nederlanders maken gemiddeld ook gezondere voedingskeuzes dan mensen in andere landen.

De index werd opgesteld op basis van vier vragen: 

– Krijgen mensen voldoende te eten (of is er sprake van ondervoeding)?

– Is het voedsel betaalbaar (welk deel van het inkomen gaat op aan voedsel)?

– Is het gezond?

– Hebben de bewoners gezonde eetgewoonten?

Eerder deze week werd al bekend dat Nederland de goedkoopste supermarkten van Europa heeft, alleen in Amerika is voedsel nog betaalbaarder dan hier. Ook wat betreft variatie zit het in Nederland wel snor.

In de top-20 van de Good Enough to Eat Index staan alleen Europese landen, op Australië na. De Verenigde Staten komen pas op 21ste plaats. Op de voet gevolgd door Japan, Israël en Nieuw-Zeeland. Het hoogst genoteerde voormalige ontwikkelingsland is Brazilië, dat de 25ste plaats inneemt.

Inwoners van rijke landen hebben allemaal toegang tot goed en betaalbaar voedsel, maar verschillen onderling in het voorkomen van welvaartsziekten, met name suikerziekte en zwaarlijvigheid. Van de welvarende landen zijn er twee die Nederland op dat gebied (ruim) verslaan: Japan en Zuid-Korea.

Veel rijke landen doen het op dat gebied juist heel slecht, zoals de oliestaten Koeweit en Saoedi-Arabië. Volgens een woordvoerder van Oxfam Novib is dit niet alleen het gevolg van eetgewoonten:

Het heeft ook te maken met economische dingen. Zo is kant-en-klaar voedsel in Amerika vaak goedkoper dan vers voedsel, en in kant-en-klaar voedsel zit meer vet, suiker en zout.

De laagste 25 posities op de ranglijst van 125 landen zijn bijna allemaal bezet door Afrikaanse landen, Jemen en Laos uitgezonderd. Angola, Ethiopië en vooral Tsjaad zijn er op voedselgebied het slechtst aan toe.

cc-foto: Rool Paap

Geef een reactie

Laatste reacties (64)