18

Nederlanders meest geneigd tot gastarbeid

94 procent zegt bereid te zijn voor baan naar buitenland te verhuizen ... Nederland en Amsterdam niet populair bij expats

Van alle Europeanen zijn Nederlanders, samen met Fransen, het meest bereid om naar het buitenland te verhuizen. Dat blijkt uit een enquête van de Boston Consulting Group. Maar liefst 94 procent ziet een baan in het buitenland wel zitten. In landen als Duitsland, Denemarken en Ierland ligt dat percentage onder de 50 procent. Tegelijkertijd zien buitenlandse werknemers Nederland niet als een ideale bestemming.

De onderzoekers zien een tekort sluimeren op de wereldwijde arbeidsmarkt. Landen die niet in de problemen willen komen zullen dus moeten zorgen dat ze aantrekkelijk zijn voor buitenlandse werknemers. En dan is er slecht nieuws voor Nederland: het land staat niet hoog op de lijst van gewilde bestemmingen. Slechts 15 tot 20 procent van de 200.000 mensen uit 189 landen die ondervraagd werden, geven de voorkeur aan Nederland als bestemming. Voor het VK is dat 37 procent, voor Duitsland 33 en voor Frankrijk en Zwitserland 29 procent. Zelfs Spanje scoort hoger dan Nederland: 24 procent. Londen is de meest gewilde stad om te werken. In een lijst waarbij ondervraagden maar liefst 5 favoriete bestemmingen mochten kiezen, eindigde Amsterdam met 2,5 procent op de 16e plaats, onder steden als Toronto, Dubai en München.

Andersom willen Nederlanders dus wel graag in het buitenland werken. Maar daarbij moet aangetekend worden dat van alle 186 landen waar het onderzoek werd uitgevoerd, Nederland ver onderaan bungelt in respons. Slechts 162 Nederlanders namen deel, tegenover bijvoorbeeld ruim zestienduizend Duitsers en veertienduizend Mexicanen.

Decoding Global Talent: 200,000 Survey Responses on Global Mobility and Employment Preferences

cc-foto: Kompania Piwowarska

Geef een reactie

Laatste reacties (18)