Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlanders meest geneigd tot gastarbeid

  •  
07-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
office_300_01.jpg
94 procent zegt bereid te zijn voor baan naar buitenland te verhuizen ... Nederland en Amsterdam niet populair bij expats
Van alle Europeanen zijn Nederlanders, samen met Fransen, het meest bereid om naar het buitenland te verhuizen. Dat blijkt uit een enquête van de Boston Consulting Group. Maar liefst 94 procent ziet een baan in het buitenland wel zitten. In landen als Duitsland, Denemarken en Ierland ligt dat percentage onder de 50 procent. Tegelijkertijd zien buitenlandse werknemers Nederland niet als een ideale bestemming.
De onderzoekers zien een tekort sluimeren op de wereldwijde arbeidsmarkt. Landen die niet in de problemen willen komen zullen dus moeten zorgen dat ze aantrekkelijk zijn voor buitenlandse werknemers. En dan is er slecht nieuws voor Nederland: het land staat niet hoog op de lijst van gewilde bestemmingen. Slechts 15 tot 20 procent van de 200.000 mensen uit 189 landen die ondervraagd werden, geven de voorkeur aan Nederland als bestemming. Voor het VK is dat 37 procent, voor Duitsland 33 en voor Frankrijk en Zwitserland 29 procent. Zelfs Spanje scoort hoger dan Nederland: 24 procent. Londen is de meest gewilde stad om te werken. In een lijst waarbij ondervraagden maar liefst 5 favoriete bestemmingen mochten kiezen, eindigde Amsterdam met 2,5 procent op de 16e plaats, onder steden als Toronto, Dubai en München.
Andersom willen Nederlanders dus wel graag in het buitenland werken. Maar daarbij moet aangetekend worden dat van alle 186 landen waar het onderzoek werd uitgevoerd, Nederland ver onderaan bungelt in respons. Slechts 162 Nederlanders namen deel, tegenover bijvoorbeeld ruim zestienduizend Duitsers en veertienduizend Mexicanen.
RTEmagicC_city_360.jpg
RTEmagicC_land_293.png
RTEmagicC_waarheenb_484.png

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.