Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlanders willen niet bezuinigen

  •  
19-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
bezuinigen_300.jpg
Nederland kiest in peiling voor Keynes: Stimuleren economie beter dan bezuinigen
Nederlanders zien de plannen van het kabinet om meer te bezuinigen totaal niet zitten. In plaats daarvan moet juist de economie gestimuleerd worden. Dat zijn de resultaten van een opiniepeiling door Maurice de Hond.
Bekijk de video in andere formaten. De Hond stelde zijn panel een aantal vragen over de aanstaande bezuinigingen, zoals deze.
RTEmagicC_tekort_153.jpg
Er is bij alle politieke gezindten een veel grotere voorkeur voor het stimuleren van de economie dan bezuinigen. In de klassieke tegenstelling blijkt dus dat de bevolking anders dan het kabinet een linkse aanpak van de crisis wil. Het stimuleren van de economie om uit een crisis te geraken in plaats van hard te bezuinigen, is een idee van de linkse econoom Keynes. Rechtse economen wijzen dat juist af en willen allereerst de tekorten wegwerken. 
Tegelijkertijd maakt Nederland een ruk naar rechts op het gebied van internationale solidariteit. Het ‘kritische’ debat van de afgelopen jaren waarbij de effectiviteit van hulp op alle mogelijke manieren ter discussie werd gesteld, heeft net als eerder bij de klimaatdiscussie zijn uitwerking niet gemist. Ondervraagden van VVD, PVV en SP willen dat er snoeihard wordt bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking. Zelfs onder CDA-kiezers is daar een kleine meerderheid voor. Deze PVV-wens tot het verbreken van hulpbanden met arme landen is een van de potentiële breekpunten bij de coalitie. Bij het CDA voelt men daar weinig voor.
RTEmagicC_ontwsam_215.jpg
In Buitenhof (zie video) discussieerden Paul De Grauwe, als hoogleraar verbonden aan de London School of Economics en Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, over het nut van bezuinigen. Volgens De Grauwe, een tegenstander van bezuinigingen, moeten we ook geen illusies hebben over het op eigen houtje stimuleren van de economie. Daar moet Duitsland bij helpen.
Nijhuis is juist voorstander van matigen. Zo wil hij net als de werkgevers dat de loonkosten omlaag gaan om de concurrentiepositie te verbeteren. De Grauwe stelt dat je op het gebied van loon niet met China kunt concurreren. Volgens hem is een veel groter probleem dat in Nederland de angst regeert omdat niemand ergens duidelijkheid over durft te scheppen. Als voorbeelden noemt hij de discussie over de HRA en de pensioenen. Dat maakt de bevolking kopschuw en dat is slecht voor het economisch herstel.
RTEmagicC_hervorm_158.jpg

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.