75

Nederlands-Amerikaanse politicus: Homo’s net zo gevaarlijk als roken

Amerikanen storen zich aan bekrompen 'Nederlandse' opvattingen

Bob Vander Plaats, wel eens van gehoord? Waarschijnlijk niet. Maar in de Verenigde Staten deed Bob een gooi naar het gouverneurschap van Iowa. Dat is een boerenstaat waar de invloed van Nederlandse emigranten nog duidelijk merkbaar is. Ze zijn er conservatief en zeer christelijk.


Stadjes als Pella bijvoorbeeld waar nog steeds een Nederlands dialect wordt gesproken en de bevolking naar verluidt maar weinig moet hebben van mensen die anders zijn dan zij. Het stadje werd in de 19e eeuw door een groep van 800 strenggelovige Nederlanders die Europa ontvlucht waren wegens gebrek aan godsdienstvrijheid. 

Uit die staat dus komt Bob Vander Plaats. Hij is hoofd van de conservatieve religieuze organisatie The Family Leader. Hij voerde onder meer campagne tegen rechters die zich uitspraken tegen een verbod op homo-huwelijken. In april van dit jaar stelde de organisatie van de Nederlands-Amerikaan dat homoseksualiteit ‘net zo gevaarlijk is als meeroken’. Ze voeren campagne tegen ‘tolerantie’, momenteel ook in Nederland een geliefd doelwit van de politiek. Veel andere Amerikanen storen zich aan de bekrompenheid, die met Nederlandse afkomst wordt geassocieerd.

Nu is er een video opgedoken waar Vander Plaats hartelijk lacht om een anti-homo opmerking. Het woord fag betekent in het Engels zowel peuk als flikker. Buiten beeld zegt een aanwezige ‘Iowa, the state where you can’t smoke a fag, but you can marry one’. Vander Plaats vindt het prachtig.

Bob Vander Paats houdt van grappen. Eerder dit jaar tekende de New York Times deze van hem op.

 “I’m gonna tell you two quick Dutch jokes, and then you guys can use them in Pella. You wanna know how to confuse a Dutchman? Go up to him and say: ‘Hey, I’ll mow your lawn for free. On Sunday.’ Free! But Sunday! Free! But Sunday!

Haha. Hollands Glorie in het buitenland.

O ja, Bob werd in zijn politieke strijd gesteund door niemand minder dan Chuck Norris.

Geef een reactie

Laatste reacties (75)