38

Nederlands-Amerikaanse politicus maakt racistisch spotje

[Video] Kritiek op 'heel, heel domme' campagnespot van Pete Hoekstra groeit in Amerikaanse media 

De Nederlands-Amerikaanse Pete Hoekstra heeft veel kwaad bloed gezet met zijn laatste campagnefilm. In het spotje zegt een Aziatische personage, lekker veel Amerikaans geld uit te geven, zodat Amerika meer moet lenen van China. Ook zegt ze met een namaak accent vrolijk ‘wij pikken jullie banen in!’ Volgens Hoekstra zijn Aziaten de belichaming van de economische crisis. ‘Debbie-Spend-It-Now’ is gericht tegen zijn democratische tegenhanger Debbie Stabenow, die minder bezuinigingen voor ogen heeft.


 De afkeer tegen het spotje van de christelijk-conservatieve Hoekstra, zelf een immigrant, uit Groningen groeit en wordt in diverse Amerikaanse media als racistisch bestempeld. Het wil daarbij niet helpen dat Hoekstra de Republikeinse Senaatskandidaat uit Michigan is, een staat die in de jaren 80 van de vorige eeuw op grote schaal te maken had met Aziaten-haat.

‘Debbie Spend It Now’ is overigens niet alleen een reclamespotje, maar omvat een groter deel van de campagne van Hoekstra. Zo is er ook de website waarop Hoekstra medestanders probeert te winnen door te stellen dat ‘de roekeloze uitgaven van ‘Debbie-Spend-It-Now’ bijdragen aan de Amerikaanse schuld’.

Huffington Post: Pete Hoekstra Ad Draws More Criticism, Called ‘Really, Really Dumb’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)