42

Nederlandse Amerikanen moeten na 18 jaar de VS uit

Na 18 jaar een leven te hebben opgebouwd in een vreemd land, toch terug moeten naar waar je vandaan komt. Het overkomt de familie Mulder in de Amerikaanse staat Minnesota. Twee zoons van het gezin, Kelsey en Garion, zijn geboren in Friesland en moeten zodra ze volwassen zijn terug naar Nederland. De oorzaak van deze ellende, die ook vele andere migrantenfamilies treft, is het zogenaamde E2-visum, dat kinderen geen automatisch recht op verblijf geeft als ze de 21-jarige leeftijd bereiken. Nederlandse spreken de jongste Mulders niet, ze zijn volledig geworteld in de Verenigde Staten.

Om die reden zoeken ze nu steun bij lotgevallen. Er is inmiddels een petitie gestart die al bijna 40.000 maal werd ondertekend. Deze week wordt er in Washington druk gepleit door een aantal van de activisten om de regels aangepast te krijgen. Er zijn plannen om een immigrant met een E2-visum ‘al’ na tien jaar een green card te geven, maar dit is nog hoogst onzeker. Immigratie is sinds het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump een zeer heikel onderwerp.

Een anonieme Indiase student die in dezelfde situatie zit hoopt dat de verhalen Trump bereiken. Hij zegt in het AD:”Ze zijn het type immigranten dat Trump zegt te willen helpen”. Omdat hij stage loopt bij de Amerikaanse overheid kan hij nu nog blijven, maar zodra die stage afloopt zit hij in hetzelfde schuitje als Kelsey en Garion Mulder.

Cc-foto: 12019

Geef een reactie

Laatste reacties (42)