Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse Antillen opgeheven

  •  
10-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Grote veranderingen in het vooruitzicht voor de bewoners
De Nederlandse Antillen zijn als staatsverband officieel opgeheven. Curaçao en Sint Maarten hebben vanaf heden een status aparte. Sint Eustatius, Bonaire en Saba zijn vanaf nu gemeenten van Nederland.
De Antillen zijn opgeheven door het ceremonieel neerhalen van de Antilliaanse vlag op het Brionplein in Otrobanda (WIllemstad). Prins Willem-Alexander, prinses Máxima, minister van Defensie Eimert van Middelkoop, staatssecretaris Ank Bijlevend (Koninkrijkrelaties) en de premiers van de Antillen en Aruba woonden de plechtigheid bij.
De Antillen zijn opgeheven omdat ze als één land niet goed functioneerden. De eilanden hebben weinig band met elkaar doordat ze te ver uit elkaar liggen.
Eén van de veranderingen voor de eilanden is dat de Antilliaanse gulden verdwijnt. Op Curaçao en Sint Maarten wordt de Caribische gulden ingevoerd en op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zal de Amerikaanse dollar het officiële betaalmiddel worden.
Nederland blijft de macht houden op alle landen.
Lees bij NOS wat er allemaal gaat veranderen voor de bevolking.
cc-foto: Jessica Bee

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.