Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse banken geslaagd voor 'te makkelijke' stresstest

  •  
27-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dijsselbloem_nieuwsuur.jpg
Minister Dijsselbloem is blij ... Maar Duitse hoofdeconoom vindt de stresstest 'te makkelijk' georganiseerd
De bankencrisis zit nog vers in het geheugen, maar maandag liet minister van Economische Zaken Jeroen Dijsselbloem weten dat Nederland zich geen zorgen meer hoeft te maken over de gezondheid van de banken. Alle zeven Nederlandse banken zijn namelijk geslaagd voor de zogeheten stresstest van de Europese Centrale Bank.
Er zijn, over de gehele Europese Unie bezien, 25 banken voor de test gezakt. Dit betekent dat zij niet voldoende bestand zijn tegen financiële tegenslagen. Dat zei Dijsselbloem tegen Nieuwsuur zondag.
Er is ook kritiek op de test want deze zou niet representatief zijn. Hoofdeconoom Hans-Werner Sinn van het Duitse onderzoeksbureau Ifo stelt dat er in de stresstest geen rekening werd gehouden met deflatie in de zuidelijke eurolanden.  
Volgens Sinn kunnen die landen alleen met lagere prijzen en lonen hun concurrentiepositie ten opzichte van Noord-Europa verbeteren. Als de stresstest ook een deflatiescenario had bevat, waren meer banken slecht uit de test gekomen, aldus Sinn.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.