7

Nederlandse bedrijven vergroten lobby in de VS

Uitgegeven bedrag bijna verdubbeld ten opzichte van 2007

Nederlandse multinationals geven steeds meer geld uit aan lobbyactiviteiten in de Verenigde Staten. Vorig jaar staken Nederlandse bedrijven ruim 27 miljoen dollar (ruim 21 miljoen euro) in pogingen om een Amerikaans overheidsorgaan voor of tegen een beleidsplan te krijgen. Dat is een stuk meer dan in 2007; toen werd er ruim 15 miljoen dollar uitgegeven.

Dat blijkt uit een data-analyse van cijfers van Open Secrets, een Amerikaanse Lobbyregister, waarover Sargasso schrijft:

De stijging komt voornamelijk op het conto van Shell, Aegon en Philips. Die drie bedrijven spannen in 2012 dan ook de kroon. Shell gaat voorop met liefst 15,5 miljoen dollar aan lobbyuitgaven in dat jaar. Shell heeft een aparte bedrijfstak die zich bezighoudt met lobbyactiviteiten: Shell Government Affairs (GA). ‘GA probeert de bedrijfsvoering van Shell te beschermen en praat met overheden om de belangen van het bedrijf te verdedigen’, legt een woordvoerster uit. ‘Ontwikkelingen op het gebied van wetgeving en vergunningen kunnen onze bedrijfsvoering raken. Dat kan onze productie, onderzoek en vervoer aangaan, maar bijvoorbeeld ook de marketing of de belasting die werknemers moeten betalen.’

Philips gaf in 2007 ruim 4 ton uit aan hun lobby. In 2012 was dat 2,5 miljoen dollar. Het bedrijf lobbyde het vaakst tegen een wetsvoorstel voor ‘beter gebruik van gloeilampen’. De uitgaven van Aegon stegen van 1,7 naar 3 miljoen dollar.

Lees meer bij Sargasso.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)