Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse beursbedrijven zuiniger met belonen topbestuurders

  •  
07-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
debeurs300.jpg
De prestaties van het bedrijf doen er voor slechts 5% toe in het bepalen van de bonussen
Beursgenoteerde Nederlandse bedrijven zijn zuiniger met het uitdelen van bonussen aan hun topbestuurders, vergeleken met bedrijven in andere landen. Dat meldt het FD.
In 2013 werd er 2,3 miljoen euro gereserveerd voor CEO’s van Nederlandse bedrijven die meer dan 5 miljard euro waard zijn. Soortgelijke bedrijven in Duitsland betalen fors meer (3,4 miljoen), en ook Frankrijk (2,5 miljoen), België (3,2 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk (3,4 miljoen) keren hun bestuurders meer bonussen uit.
Wat opvalt is dat de beloning vooral afhangt van de grootte van het bedrijf. Zo schrijft het FD:
Opvallend is ook dat de beloningspakketten voor slechts 5% zijn gebaseerd op de prestaties van het bedrijf. De grootte van de onderneming (62%) en het land waar het bedrijf gevestigd is (33%) zijn eerder doorslaggevend. Ceo’s worden vooral beloond op basis van de financiële resultaten: 78% van de kortetermijnbeloning is gebaseerd op ‘profit’, gevolgd door ‘people’ (16%) en ‘planet’ (14%).

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.