35

Nederlandse burger-battle in Londen

Vegetarische Slager bindt de strijd aan met eerste in een laboratorium gekweekte hamburger van stamcelvlees ... Wat smaakt beter? De stamcellenburger of de vega-burgers?

Maandag 5 augustus wordt in Londen de eerste stamcel-burger ooit gepresenteerd. De hamburger bestaat volledig uit in een laboratorium gekweekt vlees. Met het oog op de toekomst rijst de vraag: zal stamcelvlees ooit de strijd aan kunnen gaan met natuurlijk/ biologisch vlees? Qua smaak en textuur, maar ook: zal de consument gekweekt vlees ooit accepteren als volwaardig? Alle benodigde voedingsstoffen zitten er in, er komt geen dierenleed bij kijken en de naar vlees hunkerende barbecue kan toch gebruikt worden.


De Vegetarische Slager wacht niet op de uitslag en bindt nu al de strijd aan met de stamcelburger. Terwijl Mark Post van de universiteit van Maastricht in Londen zijn stamcellenburger presenteert zal Jaap Korteweg (a.k.a. de Vegetarische Slager) zijn mc²Burger presenteren evenals een aantal van zijn op planten gebaseerde vlees- en visgerechten. Chefkok Paul Blom zal de gerechten maken om, naar eigen zeggen, aan te tonen dat vlees, zowel traditioneel als in vitro, gedateerd is.

De gekweekte burger van Mark Post kost circa 200.000 euro. Er zijn er drie gemaakt voor 6 ton. Eén is al opgegeten in Maastricht, één wordt in Londen voorbereid en één burger is reserve. Het is de bedoeling dat de burgers in de toekomst net zo duur worden als gewone burgers. Mocht het project slagen dan zal het zeker nog 2 jaar duren voordat de burgers in de schappen liggen. De burger wordt gefinancieerd door een onbekende investeerder waarvan de naam vandaag bekend wordt gemaakt.

Update 14.00

Google-oprichter Sergey Brin is de financier van de kweekburger. Brin heeft de afgelopen jaren zo’n 700.000 euro ter beschikking gesteld voor het Nederlandse onderzoek. Post maakte dat maandag bekend in Londen. Eerder investeerde de Nederlandse overheid 2 miljoen euro aan de voorloper van project. Brin investeerde in het project omdat hij begaan is met dierenwelzijn en het milieu.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)