Laatste update 24 april 2016, 16:03
259

Nederlandse Metro-columnist Ebru Umar vrijgelaten

De Turks-Nederlandse Metro-columnist Ebru Umar, is zaterdagavond in Turkije door de politie uit haar huis in Kusadasi gehaald.

Umar schreef afgelopen week nog een column in Metro over de oproep van het Turkse consulaat aan Turkse Nederlanders om beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden:

Maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself.

Umar zou echter aan werkgever Metro hebben laten weten dat het om beledigende tweets aan het adres van Erdogan zou gaan:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan het AD weten dat de Nederlandse ambassade in Ankara van het voorval op de hoogte is en dat medewerkers ‘ermee bezig zijn’. Verschillende politici eisen op Twitter opheldering over het voorval van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Update: 9:25
Metro schrijft:

Ebru Umar, columnist van Metro en zaterdag in Turkije opgepakt door de politie, denkt zondagmorgen te worden voorgeleid. Ze hoopt na de uitspraak naar het vliegveld te gaan en naar Nederland te kunnen vertrekken. Umar meldt Metro: „M’n buren hebben m’n zonnebril, oplader en m’n geld gebracht. Er zijn veel advocaten bezig.” Het verhoor gaat over een tweet van de schrijfster over de Turkse president Erdogan.

Update 15:50
Umar is inmiddels vrijgelaten maar mag het land niet verlaten, meldt de NOS.

Cc-foto: Robert de Bruijn

Geef een reactie

Laatste reacties (259)