47

Nederlandse economie krimpt, eurozone groeit

Zachte winter zorgt voor krimp van 1,4 procent in laatste kwartaal ... Jesse Klaver: 'Dijsselbloem heeft te vroeg gejuicht'

Na drie kwartalen van groei is de Nederlandse economie in het afgelopen kwartaal opnieuw gekrompen, met 1,4 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het CBS wijt de krimp hoofdzakelijk aan de zeer zachte winter., waardoor consumenten veel minder gas verbruikte en er ook minder gas werd geëxporteerd. Tegelijkertijd is de economie van de eurozone in het eerste kwartaal met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat vandaag.


Economen hadden eigenlijk 0,4 procent groei voorspeld voor dit kwartaal. In het vierde kwartaal van 2013 groeide de economie van de eurozone ook al met 0,2 procent. De economische groei van de gehele Europese Unie kwam in het eerste kwartaal uit op 0,3 procent op kwartaalbasis en 1,4 procent op jaarbasis.

Het CBS zegt dat het onderliggende herstel van de economie aanhoudt ondanks de krimp. Minister Kamp sluit zich daarbij aan en ziet tekenen dat het nog steeds de goede kant op gaat:

We hebben simpelweg minder gas verbruikt en verkocht en dat is direct van invloed op de economie. Maar onze export is 3 procent gegroeid, de industriële productie 4 procent en de investeringen in de industrie zijn 6 procent gegroeid.

Het grote  probleem blijft de werkloosheid, die is vorige maand met 3.000 personen gestegen. Het werkloosheidstotaal komt daarmee op 687.000 mensen. De stijging is minder stijl dan het afgelopen kwartaal toen er maandelijks nog ruim 10.000 werklozen bijkwamen. Dat komt vooral doordat jongeren zich hebben teruggetrokken van de arbeidsmarkt.

Financieel woordvoerder Jesse Klaver van GroenLinks ziet het somber in:

Wat het kabinet ons ook wil doen geloven: de crisis is nog helemaal niet voorbij. Het aantal werklozen loopt nog steeds op. Jongerius heeft gelijk: het kabinetsbeleid van bezuinigen maakt het herstel van de economie moeilijker. Eén zachte winter en de cijfers over economische groei gaan weer de min in. Dijsselbloem heeft te vroeg gejuicht.

cc-foto: internethdcmedia

Geef een reactie

Laatste reacties (47)