143

Nederlandse hacker helpt militair moordschandaal blootleggen

Video toont hoe Amerikaanse militairen journalisten en burgers vermoorden

De Nederlandse hacker Rop Gonggrijp, onder meer bekend van Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet, heeft de Amerikaanse klokkenluiderssite Wikileaks geholpen bij het onthullen van een moordpartij door het Amerikaanse leger in Irak.


Door redactie Joop

Op een door anonieme bronnen binnen het Amerikaanse leger aan Wikileaks doorgespeelde video is te zien hoe vanuit een Apache helikopter twaalf burgers en twee journalisten van Reuters worden afgeslacht. De militairen zeggen dat ze mannen zien die wapens dragen en vragen toestemming te vuren. In werkelijkheid zijn het journalisten met camera’s. De tragedie, waar ook kinderen slachtoffer van werden, vond plaats in juli 2007.

Op de gruwelijke beelden is te zien hoe de militairen vanuit de helikopter een busje met burgers die de zwaargewonde journalist proberen af te voeren doorzeven. Later blijken in dat voertuig ook kinderen te zitten die zwaargewond raken. Als soldaten op de grond de kinderen ontdekken luidt het commentaar  ‘dan moeten ze die kinderen ook maar niet mee naar het slagveld nemen’.

In de New York Times werd destijds door het Pentagon gemeld dat de twee journalisten waren omgekomen bij een treffen met Iraakse opstandelingen. Ook stelde het Pentagon dat onbekend was hoe de slachtoffers precies om het leven waren gekomen. De beelden laten zien dat daar geen sprake van is. Reuters heeft tevergeefs getracht de beelden te pakken te krijgen met een beroep op de wet.

Wikleaks heeft nu een speciale website in het leven geroepen: Collateral Murder. De militairen die bij de slachting waren betrokken zouden geldende regels hebben geschonden.

Op zijn eigen website beschrijft Rop Gonggrijp hoe hij Wikileaks heeft geholpen met uitpluizen en online brengen van het materiaal. De klokkenluiderssite wordt daarbij bijgestaan door de IJslandse televisie. De site overweegt zelfs naar IJsland te verhuizen om vervolging tegen te gaan. De Amerikaanse overheid heeft in het verleden al eerder actie ondernomen tegen de site Wikleaks waar met enige regelmaat gevoelige overheidsdocumenten worden onthuld.

Geef een reactie

Laatste reacties (143)