Laatste update 22:52
4

Nederlandse hoofdredacteur Vice ontslagen om ‘ontoelaatbaar gedrag’

De hoofdredacteur van de Nederlandse tak van jongerenplatform Vice, Casper Sikkema, is ontslagen bij online jongerenplatform Vice omdat hij ‘ontoelaatbaar gedrag heeft vertoond’. Dat meldt NRC na bevestiging door de algemeen-directeur van Vice Benelux, Sjoerd Raaijmakers, die spreekt van een ‘vertrouwensbreuk’. Hij wil verder geen uitspraken doen over de aard van de misdragingen vanwege ‘privacy’ en ‘juridische redenen’.

Sikkema was sinds twee jaar hoofdredacteur bij Vice Benelux en gaf leiding aan tien titels. Vice Benelux is onderdeel van het internationale mediabedrijf Vice media, dat berucht is om seksistische taferelen en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.

Update 20.00 uur:
Volgens Anita Verbeek, Sikkema’s advocaat, heeft zijn ontslag niets met zijn functioneren bij Vice te maken en is er ‘totaal geen sprake’ van ontoelaatbaar gedrag. In een reactie aan NRC spreekt ze van ‘moedwillig zwartmaken’ en zegt op korte termijn ‘openheid van zaken’ te verwachten.

Update 22.30 uur:
Het ontslag van hoofdredacteur Casper Sikkema van VICE zou wel degelijk te maken hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt RTL Nieuws. Het incident zou in 2015 hebben plaatsgevonden, voordat hij in dienst trad bij VICE. Nadat Sikkema het in De Wereld Draait Door opnam voor de #MeToo beweging zag het vrouwelijke slachtoffer dat en nam ze contact met hem op. Sikkema zou daarop in een mail toe hebben gegeven dat hij te ver is gegaan. De vrouw vertelde het verhaal later tegen een VICE-medewerkster, die de kwestie intern aankaartte waarna Sikkema werd ontslagen. Het zou echter niet de enige oorzaak zijn geweest. Verschillende (oud-)medewerkers spreken van grensoverschrijdend gedrag van Sikkema op de werkvloer, zoals cocaïnegebruik, ongepaste commentaren en handtastelijk zijn bij vrouwelijke medewerkers en stagiaires.

Afbeeldig: screenshot Vice.com/nl

Geef een reactie

Laatste reacties (4)