Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse inkomens flink gedaald

  •  
16-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
greven300.jpg
Werknemers verdienden in 2013 gemiddeld 6 procent minder dan in 2012
Het inkomen van Nederlandse werknemers is vorig jaar fors gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Loonwijzer en vacature- en carrièrewebsite Monsterboard. Gemiddeld verdienden Nederlandse werknemers vorig jaar 6 procent minder dan in 2012. In de financiële- en IT-sector vond de grootste gemiddelde daling plaats: maar liefst 8 procent.
Het gemiddelde uurloon lag in 2012 nog op 15,50 euro, in 2013 is dat 14,60.
Werknemers in de horeca en het toerisme hadden het minste last van een loondaling, schrijft het AD. Daar ging slechts 1 procent van af. In de zorg daalde het inkomen met 3 procent, terwijl in de agrarische sector werknemers genoegen moesten nemen met 7 procent minder loon.
Volgens de opstellers van het rapport kon de loondaling onder meer plaatsvinden doordat bedrijven in 2013 meer jonge goedkope flexwerkers hebben ingezet. Bovendien namen ontslagen werknemers genoegen met banen met minder loon. Ook verlieten nogal wat ouderen met relatief hoge lonen de arbeidsmarkt. Mogelijk werden ook werknemers onder de cao betaald, schrijft het AD.
cc-foto: Ruud Greven

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.