21

Nederlandse jeugd braver, gezonder en gelukkiger

Ouders houden hun kinderen 'wat korter' met als gevolg: minder uitgaan, minder alcoholgebruik, minder en veiliger seksleven

Nederlandse jongeren worden steeds braver en gezonder. Dat blijkt uit de internationale studie ‘Health Behaviour’ van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Jongeren gaan minder uit met vrienden, drinken minder in vergelijking tot pubers uit andere landen en gaan op relatief late leeftijd voor het eerst met iemand naar bed. Volgens Wilma Vollebergh, hoogleraar algemene sociale wetenschappen, is dit te verklaren doordat ouders hun kinderen de laatste jaren weer ‘wat korter houden’.

De Nederlandse jongeren behoren ook tot de meest gelukkige. Zo hebben ze het meestal naar hun zin op school en hebben ze gemiddeld vaker een goede relatie met hun ouders. Verder wordt er relatief weinig gepest en behoren Nederlandse jongeren ook niet tot de vechtersbazen van Europa, zo schrijft de Volkskrant.

Hoewel er groeiende zorgen zijn over het alcoholgebruik onder Nederlandse jongeren, drinkt  deze groep steeds minder. Vooral onder 11- en 13-jarigen is het alcoholgebruik afgenomen. Eén procent van de 11-jarigen en vier procent van de 13-jarigen zegt nog ten minste één keer per week te drinken. Internationaal gezien behoren zij tot de nuchterste jongeren.

Vorige week sloeg het Nederlandse Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde nog alarm over het stijgende aantal jonge kinderen dat alcoholvergiftiging oploopt. Kinderarts Nico van der Lely, deskundige op het gebied van comazuipen, meent dat het aantal excessen kan stijgen, terwijl de gemiddelde consumptie juist daalt.

Het is de derde keer dat Nederland in de topdrie staat van landen waar kinderen hun ouders het meest vertrouwen.

Volkskrant: Onderzoek: Nederlandse jeugd braver en gezonder

cc-foto: FaceMePls

Geef een reactie

Laatste reacties (21)