28

Nederlandse kuikens moeten dagenlang wachten op eten en drinken

Alle kuikens die in een Nederlandse broederij uit het ei komen, lopen de kans dat ze tot wel zestig uur op water en voer moeten wachten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat daar nu een einde aan maken. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een nog niet gepubliceerd besluit.

De broederijen krijgen vijf jaar de tijd om hun systemen aan te passen. Het besluit volgt op een slepende rechtsgang bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, waaruit het beeld oprijst dat de Nederlandse Voedsel & Warenautoriteit (NVWA) – die onder het ministerie van LNV valt – jarenlang coulant is omgegaan met de broederijen.

Onder de nieuwe regels moeten kuikens binnen 36 uur eten en drinken krijgen. Wakker Dier, dat via een rechtsgang afdwong dat er paal en perk wordt gesteld aan deze vorm van dierenmishandeling, is blij met de vooruitgang. “Deze uitspraak is letterlijk van levensbelang voor de 500 miljoen kuikens die we jaarlijks in Nederland uitbroeden”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Volgens de dierenorganisatie was het een flinke dobber om het ministerie zover te krijgen. Meer dan zes jaar geleden vroeg Wakker Dier al om ingrijpen, maar het ministerie traineerde het proces voortdurend. De organisatie gaat nog in beroep tegen de overgangstermijn van vijf jaar. Volgens Wakker Dier is het mogelijk om de benodigde aanpassingen veel sneller door te voeren.

Cc-foto: Myriam Zilles

Geef een reactie

Laatste reacties (28)