19

Nederlandse Staat heeft al het Icesave-geld terug

Update: Lagere overheden boos op Dijsselbloem ... Openstaande vordering aan derden verkocht

De Nederlandse Staat heeft het volledige bedrag terug dat in 2008/2009 beschikbaar was gesteld om gedupeerde spaarders van de IJslandse internetspaarbank Icesave te ontzien. Het gaat om een bedrag van 1,4 miljard.

Dat meldt het ministerie van Financiën. Tot nu toe was van het totaalbedrag van € 1,428 miljard € 811 miljoen geïncasseerd. De openstaande vordering op de IJslandse bank Landsbanki, waarvan Icesave een bijkantoor was, is nu door de Nederlandsche Bank verkocht aan derden. Dat leverde circa € 623 miljoen op waarmee het volledige bedrag dat in 2008/2009 aan spaarders was uitgekeerd terug is gevloeid in de staatskas.

Dijsselbloem:

Ik ben blij dat met de verkoop op een snelle manier zeker gesteld is dat de Nederlandse Staat zijn geld terug heeft.

Toen in oktober 2008 bleek dat de IJslandse bank Landsbanki niet langer aan zijn verplichtingen kon voldoen, stelde toenmalig minister van Financiën Wouter Bos stelde zich garant voor de tegoeden van Nederlandse spaarders onder een bedrag van € 100.000 per rekeninghouder.

Update 13.40

De provincie Noord-Holland en andere overheden die nog vorderingen hebben op de IJslandse bank Landsbanki voelen zich gepasseerd door minister Dijsselbloem. Tegen de afspraak in zouden ze niet zijn geïnformeerd door het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) over de verkoop van de vorderingen die de Nederlandse staat had op het moederbedrijf van Icesave. Dat schrijft het AD.

In navolging van de Staat gaat de groep nu proberen zelf de IJslandvorderingen te verkopen. In totaal gaat het om een vordering van ongeveer 166 miljoen euro, waarvan circa 78 miljoen euro van de provincie Noord-Holland. De groep is inmiddels in gesprek met de Staat. Die is bereid de medeoverheden te adviseren bij het verkooptraject. De Deutsche Bank heeft inmiddels de opdracht gekregen de verkoopmogelijkheden op de markt te verkennen.

CC-foto: Artyvee

Geef een reactie

Laatste reacties (19)