28

‘Nederlandse VN-topman in Somalië strafte klokkenluider’

Onthullingen over corruptie en steun aan extremisten belandden in doofpot ... beschuldigde geeft nu leiding aan operatie in Haïti

Het hoofd van de VN-missie in Haïti, de Nederlander Eric Overvest, heeft op zijn vorige post in Somalië een medewerker gestraft die corrupte praktijken aan de kaak stelde. Die beschuldiging komt naar buiten in een onderzoek van het Ethisch Comité van de Verenigde Naties.

Door Joop redactie

De klokkenluider, de Brit Ismail Ahmed, stelde nepcontracten en frauduleuze betalingen aan de kaak bij de VN-hulp aan Somalië. Hij ontdekte dat één van de bedrijven die steun kreeg banden had met islamitische extremisten.

Volgens Ahmed was er ook sprake van corruptie en onregelmatigheden bij het toekennen van contracten aan KPMG East Africa, onderdeel van het in Nederland gevestigde accountantsbedrijf KPMG.

Zijn beschuldiging werd niet op prijs gesteld en in de doofpot gestopt. Nadat Ahmed de zaak had aangekaart werd hij zonder visum overgeplaatst naar een andere standplaats, zo stelt het Comité van de VN vast in een onderzoek dat door persbureau Reuters is ingezien. Daar bleef het echter niet bij. Een nieuwe potentiële werkgever werd door de VN-organisatie in Somalië onder druk gezet hem niet in dienst te nemen. Volgens Ahmed is Overvest, indertijd adjunct-directeur van het VN-programma in Somalië, daartoe hoogstpersoonlijk naar Dubai gevlogen. De Nederlandse functionaris zou de nieuwe werkgever, een partner van de VN, gewaarschuwd hebben Ahmed niet in dienst te nemen vanwege diens ‘belachelijke beschuldigingen’. Anders zou de samenwerking met de organisatie worden stopgezet. Het rapport van het Etisch Comité bevestigt die wraakactie maar vermeldt geen naam van de persoon in kwestie.

De Amerikaanse organisatie ter bescherming van klokkenluiders, Government Accountability Project (GAP), stelt dat Overvest een van zijn Somalische handlangers in de doofpotoperatie heeft laten overkomen naar Haïti. Overvest is inmiddels directeur van het VN-programma in het door een zware aardbeving getroffen land. De VN onderzoekt momenteel of er stappen tegen Oververst worden ondernomen vanwege zijn rol in de doofpotaffaire.

Vandaag werden de resultaten van een officieel onderzoek van de VN-Veiligheidsraad gelekt waaruit blijkt dat door corruptie de helft van de VN-hulp aan Somalië in verkeerde handen terecht komt. Een deel daarvan komt terecht bij moslimextremisten.

Reuters: EXCLUSIVE-U.N. agency punished Somalia whistleblower

Correctie 11-03: naam beschuldigde is Overvest in plaats van Oververst

cc-foto: Peter Casier / World Food Programme.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)