15

Nederlandse vrouwen krijgen vaker kanker

Nederlandse vrouw op vierde plaats van wereldranglijst kankergevallen ... aantal kankerpatiƫnten wereldwijd neemt snel toe

Nederlandse vrouwen krijgen vergeleken met vrouwen uit veel andere landen vaak te horen dat ze kanker hebben. Ze staan op de vierde plaats van landen waar kanker het meest voorkomt. Alleen in Denemarken, de Verenigde Staten en Zuid-Korea wordt de ziekte bij vrouwen vaker vastgesteld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Jaarlijks krijgen in ons land 290 op de 100.000 vrouwen te horen dat ze kanker hebben. Borstkanker komt het meest voor. Daarna volgen huid-, darm- en longkanker.
Nederlandse mannen nemen wereldwijd de 16e plaats in. Toch krijgen zij nog altijd vaker dan Nederlandse vrouwen te horen dat ze de ziekte hebben. Bij 328 op de 100.000 mannen wordt de diagnose gesteld. Voor wat betreft mannen en vrouwen samen bekleedt Nederland de negende plaats.
De hoge notering van Nederland kan voor een deel worden verklaard door de goede diagnose en registratie van de ziekte. Maar voeding en leefstijl spelen ook een belangrijke rol. “Er is een verband tussen een westerse leefstijl en een toename van het jaarlijkse aantal kankergevallen”, zegt een woordvoerder van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in Metro.

In 2012 werden er wereldwijd 14,1 miljoen nieuwe gevallen van kanker geregistreerd, waarvan 8,2 miljoen mensen aan de ziekte overleden. Volgens de deskundigen zal het aantal gevallen alleen maar toenemen de komende jaren. De schatting is dat het aantal nieuwe gevallen van kanker in 2025 is gestegen tot 19,3 miljoen.

De directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Nadia Ameyah, noemt de nieuwe statistieken zorgwekkend en zegt:

Het belang van een gezonde leefstijl ter preventie van kanker wordt steeds duidelijker en preventie is van uiterst belang in de strijd tegen kanker. Alleen richten op diagnose en behandeling is niet voldoende. De prognoses over de verdere toename van het aantal gevallen van kanker zijn niet onvermijdelijk. Door een gezonde voeding en leefstijl kunnen we een groot verschil maken. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft hiervoor 10 praktische aanbevelingen voor de preventie van kanker opgesteld. Door deze op te volgen en niet te roken geef je jezelf de beste kans op een toekomst zonder deze ziekte.

Volgens wetenschappelijke rapporten van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kan zeker een derde van de gevallen van de meest voorkomende vormen van kanker worden voorkomen door een goede leefstijl. Een gezond gewicht, voldoende beweging en het eten van groente, fruit en volkoren producten zijn volgens het fonds essentieel. Ook is het beter om weinig vlees te eten en geen alcohol te drinken.

cc foto: Gary Lerude

Geef een reactie

Laatste reacties (15)