156

Neo-nazi groep vermoordde Duitse allochtonen

Duitsland vreest nieuw soort rechts-extremisme

Duitse justitie heeft een vrouw (36) en een man (37) opgepakt die worden verdacht van onder meer een reeks moorden op Turken, Turkse Duitsers en een Griek. Het duo maakt deel uit van een neonazi groepering die ook verantwoordelijk zou zijn voor bomaanslagen, overvallen en de moord op een politieagente.


De Volkskrant:

De arrestanten zouden met twee inmiddels overleden verdachten tussen 2000 en 2006 acht Turkse ondernemers en een Griekse middenstander hebben vermoord. Dat gebeurde in München, Neurenberg, Hamburg, Kassel, Rostock en Dortmund. De moorden staan in Duitsland bekend als de kebabmoorden, omdat het meestal ging om snackbarhouders.

Weekblad Der Spiegel wist de hand te leggen op een 15 minuten durende video waarop de groep nog meer moorden aankondigt. De video werd aangetroffen na een explosie in een woonhuis in Zwickau, in het zuidoosten van Duitsland. Op de video, waarin ze onder meer gebruik maken van Pink Panther cartoons, is ook te zien hoe de groep hun slachtoffers als trofeeën presenteert.

De Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) zoals de groep zichzelf noemde, had volgens eigen zeggen tot doel alle ‘buitenlanders’ in Duitsland te doden. De groep heeft ook een reeks bankovervallen gepleegd en zit achter een bomaanslag uit 2004 in een allochtonenwijk in Keulen waarbij 22 mensen gewond raakten.

Politici noemen het een raadsel dat de groep zolang ongehinderd zijn gang heeft kunnen gaan. De New York Times meldt dat een van de verdachten wellicht als infiltrant voor de Duitse inlichtingendienst werkte. In het verwoeste huis werden papieren aangetroffen die daar op zouden wijzen. De krant wijst er op dat rechts-extremistisch geweld een toenemend probleem in Europa is.

Geef een reactie

Laatste reacties (156)