14

Neonazi plande aanslag op journalisten, linkse politici

Een neonazi werkzaam als luitenant bij de Amerikaanse kustwacht bereidde aanslagen voor op journalisten en Democratische politici, waaronder het populaire Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez. Ook zou de man een massamoord op burgers van plan zijn geweest. Hij is opgepakt en wordt aangeklaagd voor het plannen van binnenlands terrorisme.

Volgens de aanklacht was Christopher Hasson van plan ‘voor dit land ongebruikelijk veel’ moorden te plegen. Ook zou hij een fan zijn van de Noorse terrorist en kindermoordenaar Anders Breivik. Hasson hield een spreadsheet bij van zijn geplande doelwitten. Behalve Ocasio-Cortez stond ook Congreslid Ilhan Omar vermeld. Bij een huiszoeking namen agenten vijftien pistolen en geweren in beslag.

In de online-zoekopdrachten van Hasson werden onder andere ‘burgeroorlog na impeachment Trump’ en ‘wat als Trump illegaal afgezet wordt’. In e-mails schreef Hasson ervan te dromen ‘bijna elke persoon op de planeet te vermoorden’ en dat de ‘linkse/globale elite’ een gevaar was voor witte Amerikanen. Ook gebruikte hij de term “((((mensen))))”, een teken voor extreemrechts dat het om joden gaat.

Hasson zou sinds ten minste begin 2017 zijn aanslagen aan het voorbereiden zijn. Vanaf dat moment bestudeerde hij minutieus het manifest van Anders Breivik, die zich op zijn beurt voor dat manifest weer had laten inspireren door onder andere Geert Wilders. In het manifest vond Hasson ook aanwijzingen voor het gebruik van steroïden, die Breivik zelf ook nam ter voorbereiding op zijn aanslag. Ook daarvan werden tientallen flessen aangetroffen in het huis van Hasson. De wapens en munitie kocht hij bij diverse handelaren in meerdere staten.

Met alle benodigde middelen in huis, startte Hasson met het selecteren van specifieke doelwitten. Daarbij volgde hij Breiviks definitie van ‘cultuurmarxisten en multiculturele verraders’. Hij zocht online op in welk deel van Washington DC de meeste senatoren wonen en of Congresleden en rechters van het Hooggerechtshof ook worden beschermd door de Amerikaanse geheime dienst. Nadat hij in een artikel las dat MSNBC-presentator Joe Scarborough Trump ‘de slechtste president ooit’ had genoemd, zocht hij op waar Scarboroughs ochtendshow opgenomen wordt en waar hij woont.

De dodenlijst van Hasson bevatte vooral namen van mensen over wie Donald Trump zich geregeld negatief uitlaat: Elizabeth Warren, door Hasson ook “pocahontas” genoemd, zoals Trump steevast doet. De Democratische senatoren en presidentskandidaten Richard Blumenthal, Tim Kaine, Chuck Schumer, Kirsten Gillibrand, Kamala Harris en Cory Booker. Eerdergenoemde Congresleden Alexandria Ocasio-Cortez en Ilhan Omar, maar ook Maxine Waters, Sheila Jackson Lee, Beto O’Rourke en voorzitter Nancy Pelosi. Daarnaast had Hasson het nog op een lijst journalisten gemunt die door Donald Trump ‘de vijand van het volk’ worden genoemd, waaronder Chris Hayes en Ari Melber (MSNBC) en Don Lemon, Chris Cuomo en Van Jones (CNN).

Donald Trump is er al geregeld op gewezen dat zijn voortdurende aanvallen op de pers, andere politici en minderheden mensen ertoe aan kunnen zetten geweld te gebruiken. Zo liet de terrorist die in oktober 2018 een massamoord pleegde in een synagoge in Pittsburgh zich leiden door Trumps herhaalde leugens over een migrantenkaravaan aan de Amerikaanse grens. Desalniettemin blijft Trump doorgaan met zijn aanvallen.

 

Bron: The Guardian / cc-foto: R. Nial Bradshaw

Geef een reactie

Laatste reacties (14)