Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Neonazi's willen door joodse wijk in Londen marcheren

  •  
02-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
596 keer bekeken
  •  
stam_300.jpg
Protest tegen 'judaïsering' en Shomrim buurtwacht ... Antifascisten zweren demonstratie te verhinderen
Britse ultranationalisten willen een demonstratie houden tegen de joodse bewoners van de wijk Stamford Hill. In de wijk patrouilleert een joodse buurtwacht, Shomrim, die is opgeleid door de Britse politie. Antifascisten hebben aangekondigd dat ze de demonstratie zullen verhinderen.
Tot de demonstratie is opgeroepen door de zelfverklaarde fascist Joshua Bonehill-Paine. Hij wil protesteren tegen de ‘judaïsering” van het Verenigd Koninkrijk en de Shomrim, een buurtwacht van orthodoxe joden. De Shomrim, Hebreeuws voor bewaker, bestaat uit zo’n tachtig vrijwilligers die zijn opgeleid door de Londense politie en patrouilleren in gepantserde vesten, onder meer om de bewoners te beschermen tegen antisemitisme.
14148467652_3166ac524d_z
In hun oproep voor de demonstratie maken de extreemrechtse actievoerders gebruik van een antisemitische karikatuur van een joodse man. Volgens Bonehill-Paine dient de Shomrim om de Talmoed op te dringen aan de ‘blanke inwoners’ van Londen.
RTEmagicC_5bb17cf825.jpg
De lokale antifascisten zweren de demonstratie, waarvoor overigens nog geen vergunning is verleend, tegen te zullen houden. Eind december nog werden vier mannen opgepakt wegen het bekrassen van 20 auto’s in Stamford Hill, waaronder onderstaande joodse ambulance.
RTEmagicC_58e1d5d44c.jpg
De Shomrim buurtwacht is een uit de Verenigde Staten overgewaaid verschijnsel dat niet helemaal vrij van controverse is. De organisatie kwam onder vuur te liggen omdat niet werd opgetreden tegen kindermisbruik bijvoorbeeld en de buurtwachten zouden niet alleen letten op misdrijven en ongeregeldheden maar bijvoorbeeld ook of vrouwen zich aan de religieuze (kleding)regels houden.
Joshua Bonehill-Paine is eerder door de rechter veroordeeld wegens ‘trollen’ op internet, onder meer door mensen te beschuldigen van pedofilie. Op Twitter wordt hij gesteund door enkele Nederlandse PVV-aanhangers.
cc-foto’s: Alan Denney  

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.