39

Nep-imam verdacht van miljoenenfraude

OM: 'Haselhoef cashte 2,5 miljoen euro aan opvanggeld zonder opvang'

Abdullah Haselhoef, die na de aanslagen 11 september 2001 snel faam verwierf als nationale knuffelimam, wordt door het OM vervolgd wegens fraude.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Haselhoef zou met zijn Haagse gastouderbureau voor circa 2,5 miljoen euro aan kinderopvangtoeslagen hebben ontvangen, meldt de NOS. In werkelijkheid werd er helemaal geen opvang verzorgd. Volgens justitie was er sprake van samenwerking met nepouders.

Haselhoef verwierf na de aanslagen van 11 september 2001 grote bekendheid. Politiek en media voerden de bekeerde moslim van Surinaamse afkomst op als een toonbeeld van nuance. Zo sprak hij kort na de aanslagen op de nationale herdenkingsbijeenkomst die werd bijgewoond door leden van het kabinet en Koninklijk Huis. De geestelijk verzorger werd geroemd door toenmalig premier Kok maar raakte kort daarna in opspraak wegens uitspraken over homo’s. Haselhoef, die van begin af aan met argwaan beschouwd werd door Nederlandse moslims, bleek geen imam-opleiding gevolgd te hebben.

De ontmaskerde imam probeerde later nog een politieke partij op te richten maar dat liep ‘wegens privé-omstandigheden’ op niets uit. Haselhoef verhuisde in 2007 naar Duitsland waar hij nu op verzoek van justitie is gearresteerd.

Video: Paul Rosenmüller in gesprek met Haselhoef, juli 2004.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)