Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Netflix verspreidt medische desinformatie over gebitsbehandeling'

  •  
05-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
366 keer bekeken
  •  
tandarts
Netflix prijst de documentaire Root Cause aldus aan: “De 10-jarige zoektocht van een man naar de oorzaak van zijn chronische ziekten wordt een uiteenzetting van de gezondheidsrisico’s van de wortelkanaalbehandeling.”
Medici daarentegen waarschuwen tegen de Australische documentaire die door Netflix, Amazon en Vimeo in omloop wordt gebracht. De docu verspreidt angst en desinformatie over de veiligheid van wortelkanaalbehandelingen en het trekken van verstandskiezen. De documentaire is gemaakt door Frazer Bailey die, met onder meer detox-kuren, chakra balans-methodes, urinecocktails en hypnose, een oorzaak zoekt voor zijn vermoeidheid en depressie. Uiteindelijk komt hij, aangespoord door ‘holistische tandartsen’, tot de conclusie dat de bron een wortelkanaalbehandeling is die hij in zijn jonge jaren onderging.
Bailey koppelt een hele reeks aandoeningen, van kanker tot hartkwalen en andere levensbedreigende ziektes aan dergelijke gebitsoperaties. Dergelijke wilde verhalen doen al langer op kleine schaal de ronde maar de entertainment-multinational Netflix serveert ze nu aan een nietsvermoedend miljoenenpubliek. De American Dental Association (ADA), American Association of Endodontists (AAE) en American Association of Dental Research (AADR) hebben in een brief gewaarschuwd voor de gevolgen van de desinformatie.
"“De veronderstelling van de film is gebaseerd op onderzoek uit de twintiger jaren van de vorige eeuw dat later ontzenuwd werd omdat de experimenten werden uitgevoerd onder slechte hygiënische omstandigheden in niet-steriele omgevingen. Maar nog belangrijker is dat niemand de resultaten opnieuw heeft kunnen produceren bij herhaling van de proef. Waarom wordt iets dat aantoonbaar onjuist is als feit gepresenteerd?”"
De documentaire suggereert dat mensen beter hun tanden kunnen laten trekken in plaats van ze te laten behandelen. Tandartsen waarschuwen dat door die benadering de kaak juist verzwakt wordt met alle gevolgen van dien. “Als je een infectie aan je vingernagel hebt, amputeer je je vinger ook niet.”
Netflix weigerde commentaar aan The Guardian die over de kwestie bericht. Eerder sloegen Argentijnse media al alarm over de docu.
Video: een Canadese tandarts fileert de docu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.