97

Neurologen worstelen met genezing misdadigers

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat psychopaten, pedofielen en moordenaars afwijkingen in hun hersens hebben

‘Sorry, rechter, ik kan er niets aan doen. Ik ben een slaaf van mijn eigen verknipte brein’. Scans vinden steeds vaker biologische afwijkingen in hersenen van misdadigers die hun opmerkelijke gedrag verklaren. Deze onderzoeken worden steeds vaker een excuus voor de misdaad, maar zijn soms ook een reden om misdadigers nooit meer vrij te laten. Maar volgens Damiaan Denys, hoofd psychiatrie van het AMC komen we ook steeds dichterbij de genezen van ‘zieke geesten’. Dat blijkt echter ook een lastig ethisch vraagstuk.

In de papieren Volkskrant verscheen vandaag het artikel ‘Het brein in de beklaagbank’. Aan de hand van de nieuwste technologien kunnen neurologen steeds beter onderzoek doen naar de hersenen. Zo ook bij psychopaten, pedofielen en moordenaars. 

Denys hielp tientallen patiënten van dwangstoornissen af door op de millimeter nauwkeurig een elektrode in hun brein te schuiven. De psychiater vindt het ‘ongelofelijk moeilijk’ om te zeggen of hij misdadigers ook van hun stoornis kan afhelpen. Het verband tussen dwangstoornissen en een hersenafwijking is sterk, maar het verband tussen crimineel gedrag en hersenafwijkingen is veel zwakker.

Neurocriminoloog Adrian Raine, hoogleraar van de Universiteit van Pennsylvania deed veel onderzoek naar het brein van misdadigers. Zo blijkt dat pedofielen veel activiteit in het midden van het brein hebben bij het zien van foto’s van naakte kinderen. Het is een aanwijzing voor pedofilie, maar bij die studies gaat het altijd om gemiddelden. Niet alle psychopaten hebben hersenafwijkingen.

Aan de hand van elektrodes kunnen neurologen een patiënt steeds meer terugbrengen naar zijn ‘oude’ gezonde toestand. Maar naar welke toestand moet je iemand terugbrengen die soms de wet breekt? Raine worstelt net als Denys met dit vraagstuk.

Willen we echt het heilige van het heilige betreden door hersenen van criminelen te manipuleren om het gedrag te verbeteren? Of kiezen we dan toch liever voor vergelding en laten we ze wegrotten in hun cel?

cc-foto: EMSL

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (97)