165

Next.checkt geeft Samsom gelijk: 55-plussers het rijkst

Bewering van Henk Krol dat ouderen het hardst geraakt worden door kabinetsbeleid klopt niet, volgens nrc.next

Ouderen vormen de rijkste groep van Nederland, zei Diederik Samsom volgens persbureau ANP maandag tijdens het ‘Libelle Nieuwscafé’ in Den Haag. De PvdA-leider haalde zich de woede van onder andere Henk Krol van 50Plus op de hals. Volgens Krol is er juist geen bevolkingsgroep die er meer op achteruit gaat door het kabinetsbeleid. Nrc.next toetste beide uitspraken. Conclusie: Samsoms uitspraak is waar, die van Krol niet.

Nrc.next legt uit: 

Het antwoord is te vinden in het rapport “Welvaart in Nederland” van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2012 (pdf). Jonge huishoudens hebben nauwelijks vermogen, dat wordt pas opgebouwd in de loop der jaren. De 65-plusser (of 55-plusser) bezit vaak een huis en heeft nauwelijks of geen hypotheekschuld meer. Het vermogen zit dus vaak in stenen, maar dat telt het CBS ook mee. Zo gerekend heeft de helft van de huishoudens met een 65-plusser als hoofdkostwinnaar een vermogen van meer dan een ton.

Het gemiddelde vermogen onder 25 tot 35-jarigen was begin 2011 24.000 euro, onder 35- tot 45-jarigen 94.000 euro en onder 45- tot 55-jarigen 182.000 euro. In de categorieën 55 tot 65 jaar, 65 tot 75 jaar en 75 jaar of ouder lag dat gemiddelde respectievelijk op 260.000 euro, 278.000 euro en 218.000 euro.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de vermogens onder 55-plussers aanzienlijk hoger liggen dan onder de jongere groepen. De uitspraak van Samsom is dus waar.

Next.checkt toetste ook de uitspraak van fractievoorzitter Henk Krol van ouderenpartij 50-Plus dat ouderen er het meest op achteruit gaan. Krol zei dit vorige week bij Pauw en Witteman:

De ouderen zouden al 10 procent hebben ingeleverd en er dit jaar door belastingmaatregelen en pensioenkortingen nog eens fors op achteruitgaan. Die achteruitgang zou “veel hoger” zijn dan bij de alleenverdieners met kinderen.

Maar het CPB rekende een eventuele eerdere achteruitgang, belastingmaatregelen en pensioenkortingen allemaal al mee. Zowel over de periode 2002 – 2017 als over 2011 – 2017 zijn de ouderen niet de groep die er het meest op achteruit gaat, de alleenverdieners met kinderen wel.

Daarom beoordelen wij de bewering dat er geen andere groep is die er meer op achteruit gaat dan de ouderen als onwaar.

Meer bij nrc.next: next checkt: ‘Ouderen vormen de rijkste groep van Nederland’

Eerder op Joop hierover: Samsom over crisis senioren: Ouderen zijn het rijkst

Geef een reactie

Laatste reacties (165)