55

Nieuw boek Ayaan stevent af op flop

Niet om haar te verketteren maar Heretic is bepaald geen bestseller

Het nieuwe boek van Ayaan Hirsi Ali wordt ondanks een lawine aan media-aandacht nauwelijks verkocht. De Amerikaanse uitgever verwachtte een hit want Heretic verscheen in een eerste oplage van 75.000 exemplaren en werd een maand vervroegd uitgebracht om te kunnen profiteren van de publiciteit rond de aanslagen in Parijs. Bij de boekhandels Amazon en Barnes & Noble verkeert de titel Heretic niettemin in zeer lage regionen van de verkooplijsten. Ook in Nederland valt de verkoop tegen.

Op de dag van verschijnen, 24 maart, haalde de hardcover-editie van het boek, na onder meer een optreden van Ali in het uiterst populaire tv-programma Daily Show, de 42e plaats in de Amazon Top 100 maar dat succes was van korte duur. En beperkt want de ebook-editie stond die dag op de 295e plaat in de Kindle-store.

RA_Sun_279Van de verkoop is drie weken later niet veel meer over. Als hardcover staat het boek bij Amazon inmiddels op de 517e plaats. Het staat nog wel op nummer 1 in de sectie ‘Middle East’ maar de Kindle-editie staat in dezelfde sectie op nummer 3 terwijl die in de totale Kindle-list op de 2350e plaats staat. Bij boekhandel Barnes & Noble staat Heretic als ebook op de 7.156e plaats. De hardcover-editie staat op nummer 513.

In het boek slaat Hirsi Ali een iets mildere toon aan ten aanzien van moslims en hun geloof maar dat lijkt haar vaste publiek van ‘islamcritici’ niet zo aan te spreken. Moslims lijkt ze evenmin te bereiken. In de New York Times constateerde een recensent dat Hirsi Ali moed heeft maar dat ze waarschijnlijk tekortschiet in overtuigingskracht. Dat laatste heeft te maken met de houding die ze aanneemt ten aanzien van het geloof van moslims. Weliswaar stelt ze dat de islam te hervormen is maar tegelijkertijd meent ze dat het christendom en jodendom superieur zijn. Een columnist van de Middle East Eye stelt fijntjes vast het probleem vast:

Haar grondhouding is dat het christendom een reformatie heeft doorgemaakt waardoor de volgelingen van het christen- en jodendom (in haar geest) moreel, intellectueel en sociaal superieure naties vormen. Het feit dat een groot aantal genocides en holocausts begaan werden door christelijke naties eeuwen na de Reformatie, wordt in dit boek volledig genegeerd. 

Bij online boekhandel Bol.com staat de Nederlandse vertaling Ketters niet in de top 100. Bij het CPNB is het boek deze week wel ‘de hoogste binnenkomer’ in de top 60 met een vermelding op de 57e plaats.

Eerder flopte Geert Wilders met een anti-islam boek in de Verenigde Staten. Ondanks een hausse aan publiciteit werden er amper 3500 exemplaren verkocht. Van het boek ‘Marked for Death’ is zelfs nooit een Nederlandse vertaling verschenen.

cc-foto: Atheist Foundation of Australia Inc

Geef een reactie

Laatste reacties (55)