105

Nieuw broeikasgasrecord, ‘geen sprake van vertraging uitstoot’

Niets wijst erop dat de uitstoot van broeikasgassen vertraagt. In 2018 bereikte de CO2-concentratie een nieuw record, meldt het Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Vorig jaar nam de hoeveelheid CO2 toe naar 407,8 ppm (moleculen per miljoen deeltjes). In 2017 was dat nog 405,5 ppm, terwijl de CO2-concentratie voor de industriële revolutie lag op 280 ppm.

De toename van CO2 in de lucht ging in 2018 net zo snel als in het afgelopen decennium. Zorgwekkend is dat de toename van twee andere broeikasgassen, methaan (CH4) en lachgas (N2O), vorig jaar juist sneller steeg dan voorheen. De methaanuitstoot is voor het belangrijkste deel het gevolg van menselijke activiteiten als veeteelt en het verbranden van biomassa. Lachgas wordt onder meer gebruikt in het uitgaansleven, slagroomspuiten en verbrandingsmotoren.

“Ondanks alle toezeggingen bij het afsluiten bij het klimaatakkoord van Parijs is er geen sprake van een vertraging, laat staan van een daling, van de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer”, stelt Petteri Taalas, secretaris-generaal van het WMO, tegenover The Sydney Morning Herald.

Al met al is de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer in de afgelopen 3 miljoen jaar niet zo hoog geweest als nu, schrijft The Sydney Morning Herald. Taalas wijst er fijntjes op dat het zeeniveau destijds 20 meter hoger lag dan nu, en de gemiddelde temperatuur 2 tot 3 graden hoger was.

Geef een reactie

Laatste reacties (105)