6

Nieuw malaria vaccin halveert aantal besmettingen

Doorbraak in malaria onderzoek … Farmaceut belooft vaccin voor niet veel meer dan de kostprijs te produceren

Het leven van miljoenen kinderen kan gered worden nu er een doorbraak is in ’s werelds grootste malaria onderzoek. Een nieuw getest vaccin vermindert het aantal besmettingen met 56 procent en voorkomt ernstige vormen van malaria met 47 procent.

Wereldwijd sterven jaarlijks zo’n 800.000 mensen aan malaria. De slachtoffers zijn voornamelijk kinderen onder de vijf jaar. Het geteste vaccin werd in zeven Afrikaanse landen getest. Aan het onderzoek deden 6.000 kinderen tussen de 17 maanden en vijf jaar oud mee. Het vaccin bestaat uit drie shots en is ontworpen om een infectie van de lever te voorkomen en verspreiding in de bloedbaan tegen te gaan.

Het vaccin is ontwikkeld door GlaxoSmithKline (GSK). De farmaceut belooft het vaccin voor niet veel meer (maximaal 5 procent) dan de kostprijs te verkopen. Hoewel de meeste vaccins besmetting met bijna 100 procent voorkomen, is een bescherming van 47 procent toch een hele doorbraak. Het zal in ieder geval duizenden nieuwe besmettingen voorkomen.

Andrew Witty, directeur van GSK zegt er alle belang bij te hebben dat er een vaccin wordt gevonden omdat malariamuggen op de helft van de wereld huishouden. Om besmetting te voorkomen zal het vaccin wel altijd in samenhang met andere voorzorgmaatregelen tegen malaria gebruikt moeten worden zoals muskietennetten en insectenspray in huis.

Dokter Regina Rabinovich, directeur van het infectie programma van de stichting van Bill en Melinda Gates, vraagt zich echter af op 47 procent bescherming genoeg is voor het vaccin om de markt op te gaan. “Dat is nog onduidelijk”, zegt ze in The Guardian.

GSK krijgt over een jaar pas cruciale onderzoeksresultaten binnen. Deze tonen onder andere welk effect het vaccin heeft op de groep baby’s van 17 maanden oud. Deze resultaten zullen beslissen of het vaccin wordt opgenomen in het reguliere immunisatieschema van zuigelingen. De laatste resultaten van het onderzoek worden pas in 2014 verwacht. De Wereld Gezondheidsorganisatie denkt dat het vaccin begin 2015 in gebruik kan worden genomen als de komende onderzoeksresultaten positief zijn.
The Guardian: Malaria vaccine could save millions of children’s lives

cc-foto: US Army Africa

Geef een reactie

Laatste reacties (6)