Laatste update 10:47
39

Nieuw-Zeeland dreigt met vrouwenquotum bij bedrijven tegen witte oude mannenplaag

De regering van Nieuw-Zeeland, geleid door de jongste vrouwelijke regeringsleider ter wereld Jacinda Adern, is bereid bij particuliere bedrijven de benoeming van vrouwen in leidinggevende posities wettelijk te verplichten. Dat heeft de minister voor vrouwen, Julie Ann Genter, verklaard. Witte oude mannen domineren de top van de maatschappij en geven met hun groepsgedrag mensen met een ander geslacht of etniciteit amper de kans dergelijke posities te bereiken.

De linkse regering heeft eerder al gesteld dat de directie van overheidsbedrijven in 2021 voor de helft uit vrouwen moet bestaan. Eind 2017 was dat percentage 46 procent. Bij beursgenoteerde bedrijven bedraagt het aantal vrouwen in directiefuncties slechts 19 procent. Als daar niet snel verbetering in komt, zal de regering daar maatregelen toe nemen, verzekerde Genter. Volgende maand moet duidelijk worden of dat het geval is.

Genter zegt dat ze er niet op uit is de rol van oude witte mannen volledig uit te schakelen alleen om hun dominante positie te verminderen. “Ze bekleden nu 81 procent van de functies. Dat moet 50 procent worden.” In de praktijk blijken meer divers samengestelde leidinggevende teams betere resultaten te boeken.

De minister wil een verplicht vrouwenquotum niet meteen doorvoeren omdat de meningen verschillen over de effectiviteit ervan. De maatregel kent ook ongewenste bijeffecten. Daarom wil Genter eerst het doel duidelijk stellen en zien of er verbetering volgt.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)