16

Nieuwbouw steden stort in

Wethouders in grote steden voorspellen dit jaar terugval van 20 tot 50% bij bouwprojecten

Gebiedsontwikkelingsprojecten in Nederland worden zwaar getroffen door de financiële crisis. Dit jaar en komend jaar neemt in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht het aantal binnenstedelijke bouwprojecten zowel in volume als in tempo razendsnel af.

Dat zeggen de wethouders van de grote steden dinsdag tegen Het Financieele Dagblad. Dit jaar zal de afname 20 tot 50% zijn ten opzichte van eerdere niveaus. Ook voor 2011 wordt een vergelijkbare daling verwacht.

De forse afname leidt tot een nog veel grotere misère in de bouw dan nu al aan de orde is. Er wordt jaarlijks voor zeker 3,5 miljard euro minder aan woningen gebouwd dan gepland. Daarbij komt nog een terugval van nog enkele miljarden extra bij het stilleggen van andere gerelateerde vastgoedprojecten.

De Utrechtse wethouder Harrie Bosch zegt in het FD:

Ik verwacht dat we twee à drie jaar een tempo en een volume realiseren van twee derde van wat we gewend waren. En dan mogen we nog niet klagen.”

Ook in economisch sterke gebieden buiten de Randstad valt de projectontwikkeling grofweg met een kwart tot de helft terug. In minder centraal gelegen regio’s als Enschede is zelfs sprake van een krimp met meer dan 50%. Ook Eindhoven heeft te maken met een halvering van het aantal projecten.

Hoewel totale cijfers over gebiedsontwikkeling niet bestaan, schat hoogleraar Friso de Zeeuw van de TU Delft in dat de gebiedsontwikkeling is gehalveerd. De Zeeuw zegt:

De grote ontnuchtering komt als de gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest en de rijksbezuinigingen concreet worden.”

Geef een reactie

Laatste reacties (16)