14

Nieuwe berekening bijstand bezorgt steden miljoenentekort

Gemeenten die met tekorten kampen moeten het geld zelf aanvullen

Nederlandse gemeenten hebben volgend jaar door een nieuwe berekening van het Rijk te kampen met een miljoenentekort voor de bijstandsuitkering.

Het gaat voornamelijk om grote steden die moeten inleveren. Amsterdam levert 25 miljoen (4,6 procent) van het budget in, Groningen 16 miljoen (11 procent) en Utrecht 5 miljoen (4,4 procent).

Voorheen konden gemeenten het benodigd bedrag volledig uitgekeerd krijgen maar met het nieuw rekenmodel wordt er gekeken naar de samenstelling van de bevolking en hoe de gemeente er sociaal en economisch voor staat. 

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt de veranderingen meevallen. Volgens haar moet 37 procent van de gemeenten het met minder geld doen maar gaat 63 procent erop vooruit. En is er ook extra geld over voor steden die echt in de problemen zitten. 

Met het nieuw rekenmodel wordt er vanuit gegaan dat steden – die met tekorten kampen – die zelf moeten aanvullen. Daarbij zou minder budget stimulans zijn voor gemeenten om meer mensen aan een baan te helpen. 

cc foto: JT

Geef een reactie

Laatste reacties (14)