8

Nieuwe beschuldiging tegen Nederlandse VN-topman

'Goedkeuring evaluatie geldstromen vervalst'

Eric Overvest, het hoofd van de Verenigde Naties in Haïti, heeft tijdens zijn stationering in Somalië een evaluatierapport over geldstromen gepubliceerd met vervalste auteursnaam. Die beschuldiging komt naar boven nadat gisteren uit VN-onderzoek duidelijk werd dat Overvest al eerder strafmaatregelen nam tegen een klokkenluider die corruptie aan de kaak stelde.

Door redactie Joop

Matthew Russell Lee, de enige weblogger die geaccrediteerd is door het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York, onthult op zijn site Inner City Press dat Overvest een adviseur onder druk heeft gezet om een evaluatie van Somalische geldstromen goed te keuren. De adviseur in kwestie, de Australische dr Edwina Thompson, weigerde dat omdat ze vond dat de co-auteur van de bewuste evaluatie geen goed onderzoek had gedaan en de beweringen niet klopten. “Zijn beweringen zijn niet feitelijk noch gebaseerd op adequaat onderzoek” mailde ze aan Overvest. De Nederlandse adjunct-directeur van het VN-programma in Somalië dreigde daarop haar salaris niet uit te betalen als ze niet akkoord ging. Thompson volhardde principieel, Overvest publiceerde vervolgens het evaluatierapport toch en voerde haar zonder toestemming op als co-auteur. Deze kwestie speelde in 2007.

Het incident is mede saillant omdat uit onderzoek in opdracht van de Veiligheidsraad  blijkt dat de helft van de hulp aan Somalië als gevolg van corruptie verkeerde handen valt.

Gisteren beschreef Joop hoe Overvest een klokkenluider die de corruptie aan de kaak stelde strafte en monddood probeerde te maken. 

Overvest is inmiddels gepromoveerd tot hoofd van het VN-programma in Haïti.

Joop: Nederlandse VN-topman in Somalië strafte klokkenluider

foto: dr Edwina Thompson

Geef een reactie

Laatste reacties (8)