Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe Jeugdwet ramp voor kinderen met psychische problemen

  •  
10-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorg.jpg
200.000 kinderen verliezen recht op zorg als Eerste Kamer de nieuwe Jeugdwet goedkeurt
Wie maandag Dagblad Trouw of de Volkskrant heeft gelezen, zag daarin een grote advertentie waarin aandacht wordt gevraagd voor de nieuwe Jeugdwet. De advertentie is opgesteld door vier landelijke zorgorganisaties en luidt de noodklok over de zorg aan kinderen.
Volgens de zorgorganisaties gaan 200.000 kinderen hun wettelijke recht op zorg verliezen als de nieuwe Jeugdwet wordt goedgekeurd.
Dinsdag debatteert de Eerste Kamer over de Jeugdwet. Als de wet wordt goedgekeurd, verdwijnt de psychische zorg aan kinderen uit de Zorgverzekeringswet en moeten de gemeenten vanaf 2015 de psychische zelf de zorg voor kinderen regelen.
De actie is een initiatief van het Landelijk Platform GGz, GGZ Nederland, het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
Als de nieuwe Jeugdwet doorgaat zijn kinderen met bijvoorbeeld schizofrenie, anorexia of een depressie straks niet meer verzekerd van goede zorg. De woonplaats bepaalt dan waar en hoe een kind zorg krijgt. Dat betekent dat het kind afhankelijk wordt van het beleid en het budget van de gemeente. Volgens de zorgorganisaties is dat een ‘discriminerende en stigmatiserende situatie’, zo schrijft de Volkskrant. De Eerste Kamer twijfelt over de nieuwe Jeugdwet die het kabinet wil invoeren. Veel fracties hebben bezwaar tegen het plan om gemeenten verantwoordelijk te maken voor de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren.
Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid begrijpt de zorgen van de organisaties, maar volgens hem zijn er voldoende waarborgen ingebouwd waardoor jongeren altijd goede zorg zullen krijgen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.