3

Nieuwe medicijnmix biedt uitbehandelde kankerpatiënten hoop

Behandeling wordt wereldwijd voor het eerst toegepast in het Antony van Leeuwenhoek-ziekenhuis

Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam introduceert – als eerste ter wereld – een veelbelovende combinatietherapie voor uitbehandelde patiënten met darm-, long- of alvleesklierkanker. Zij worden mogelijk behandeld met een combinatie van twee medicijnen, die samen de belangrijkste overlevingsroutes van de kankercellen blokkeren. Deze nieuwe behandeling komt voort uit laboratoriumonderzoek van moleculair geneticus en kankeronderzoeker René Bernards, die daarover vandaag publiceert in vakblad Cell Reports.


De combinatiebehandeling werd vorig jaar al succesvol toegepast in het Antoni van Leeuwenhoek bij uitbehandelde darmkankerpatiënten met een andere mutatie. Internist-oncoloog Jan Schellens, leider van het klinische onderzoek, zegt in de Volkskrant:

De tumorgroei neemt spectaculair af, dat is geweldig om te zien. Het effect is zo consistent. Het kan niet anders of die combinatie wordt binnen afzienbare tijd de standaardbehandeling.

De nieuwe combinatie van remmers blijkt in het laboratorium de kankercellen nog krachtiger te bestrijden dan die eerste combinatie. In De Wereld Draait Door vertelt René Bernards over deze doorbraak. 

Hoewel de twee middelen die worden getest reeds apart van elkaar zijn onderzocht, moet de veiligheid van de combinatie moet nog worden bestudeerd. 

cc-foto: Sean Murphy

Geef een reactie

Laatste reacties (3)