39

Nieuwe oproep: Stop de oorlog tegen drugs

Braziliaanse documentaire wil met scheepslading prominenten en experts taboe doorbreken

Breaking the Taboo is de naam van een Braziliaanse documentaire die vrijdag z’n eerste première beleefde. Het wordt het filmisch pamflet genoemd voor de met politieke prominenten gevulde Global Commission on Drugs die vorige week pleitte voor het stopzetten van de oorlog tegen drugs.


Volgens de film, met een hoofdrol voor de Braziliaanse oud-president Fernando Henrique Cardoso die meeschreef aan het script, heeft de al meer dan veertig jaar durende oorlog tegen drugs hoofdzakelijk ellende opgeleverd.

Uit de documentaire blijkt dat het een illusie is te denken dat je drugs kunt uitbannen. Zelfs in de zwaarst bewaakte gevangenissen zijn drugs verkrijgbaar. De schrijver Paul Coelho pleit voor voorlichting.

Het huidige Nederlandse conservatieve kabinet wil na een lange periode van gedogen het gebruik van drugs juist weer criminaliseren constateert Yoeri Boom in De Groene Amsterdammer. Legalisering zoals de documentaire bepleit is voor dit kabinet taboe.

De jacht op wietplantages is terug, maar de vraag blijft en dus groeit de georganiseerde criminaliteit. Dat zal met de wietpas nog verergeren. Toeristen en andere pasloze gebruikers zullen zich wenden tot straatdealers, die ook harder spul op zak hebben. Veel problemen verdwijnen als coffeeshops worden bevoorraad met veilige, legaal verbouwde ‘staatswiet’. Terecht bepleit de Global Commission on Drug Policy ‘experimenten met legale regulering door regeringen’. Maar over legalisering peinst het huidige antidrugskabinet niet.

Of en wanneer Breaking the Taboo in Nederland te zien zal zijn is nog niet bekend maar bij het IDFA maakt hij vast een goede kans.

Officiële site

Geef een reactie

Laatste reacties (39)