6

Nieuwe PCR-test bepaalt in welke fase coronapatiënt zit

Roemeense onderzoekers hebben een PCR-test ontwikkeld waarmee kan worden vastgesteld in welk stadium van de ziekte een coronapatiënt zit. “De nieuwe test kan het begin of het einde van de besmetting goed vaststellen, als de virushoeveelheden erg klein zijn”, aldus onderzoeker Janina Dodi.

Volgens het Roemeense dagblad Adevarul zijn vergelijkbare tests ontwikkeld in Frankrijk, Duitsland en Finland. Voordeel van de Roemeense test zou zijn dat de resultaten snel beschikbaar zijn: binnen anderhalf uur. “Zo kan de behandeling meteen beginnen”, stelt Emanoil Ceausescu, arts bij het Victor Babeș Ziekenhuis voor Infectieziekten in Boekarest.

Ook de nauwkeurigheid van de test wordt geprezen. Vals-positieve of -negatieve resultaten zouden vrijwel zijn uitgesloten, meldt het Bulgaarse persbureau Novinite.

PCR-testen staan erom bekend dat ze al kleine hoeveelheden van het coronavirus kunnen opsporen. Antigeentesten die worden gebruikt voor sneltesten en thuisgebruik, zijn minder accuraat – zeker als iemand maar weinig virusdeeltjes heeft. Het voordeel van dergelijke testen is wel dat ze snel, makkelijk in het gebruik en relatief goedkoop zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)