41

Nieuwe Rijksmuseum goed voor economie

Nieuwe Rijks levert per jaar negentig miljoen extra op... Stimulans economie vooral door extra bezoekers... Pijbes: 'Kunst is beste investering'

Niet alleen de kunstliefhebber spint garen bij de heropening van het gerenoveerde Rijksmuseum, nee, de hele Nederlandse economie wordt er beter van. Onderzoekers hebben becijferd dat het nieuwe ‘Rijks’ negentig miljoen euro per jaar extra bijdraagt aan het Bruto Binnenlands Product (BBP).

De totale verbouwing van het Rijksmuseum kostte een bom duiten, 375 miljoen euro. Maar dat geld verdienen we terug, volgens een onderzoek van Booz & Company in opdracht van het Rijksmuseum. Voor de renovatie was de bijdrage van het Rijksmuseum aan de Nederlandse economie zo’n 145 miljoen euro per jaar. Na de heropening is dat in het voorzichtigste scenario 235 miljoen per jaar, in een optimistisch scenario zelfs nog 40 miljoen meer. In de hele periode 2003-2017 is de bijdrage van het Rijksmuseum aan het BBP maar liefst 3 miljard euro. Directeur Wim Pijbes:

Het is duidelijk dat de investering in het nieuwe Rijksmuseum grote gevolgen heeft gehad die veel verder reiken dan de muren van het gebouw zelf. De onderzoeksresultaten laten zien dat de oude wijsheid van John Paul Getty nog steeds van kracht is: kunst is de beste investering.

De extra bijdrage aan de economie ligt vooral aan de toename van de bezoekersaantallen. Hordes toeristen komen naar Amsterdam om het alom bejubelde Rijksmuseum te bezoeken. Ze geven niet alleen geld uit aan een toegangskaartje, maar laten de kassa van onze economie rinkelen door vervolgens ook te slapen, shoppen, eten en drinken in Amsterdam. Een week geleden werd de miljoenste bezoeker van het nieuwe Rijksmuseum verwelkomd. Directeur Pijbes hoopt dat de teller in april 2014 op twee miljoen staat.

cc-foto: jpmm

Geef een reactie

Laatste reacties (41)