149

Nieuwe robots concurrent voor magazijnmedewerker en receptioniste

Robotisering rukt op...in 2015 worden meer robots ingezet op arbeidsmarkt... magazijnmederwerkers straks vanuit India bestuurbaar

De NOS schrijft zaterdag over de verladersorganisatie EVO die vanaf volgend jaar meer robots gaat inzetten in magazijnen. Volgens EVO zijn robots ideaal om het werk van mensenhanden te vervangen. Gevolg is wel dat er banen zullen verdwijnen.

De NOS geeft als voorbeeld het bedrijf ‘Fulfilment Solutions’ waar de robots bestellingen van webshops verwerken. Volgens een medewerker van dat bedrijf moesten zijn medewerkers voor de komst van de robots 70 procent van de tijd lopen, wat veel tijd kostte. De robots doen het werk sneller en efficiënter en kunnen dag en nacht doorgaan.

Zodra je thuis je bestelling hebt gedaan, gaat er een boodschap naar de magazijnrobot die het product gaat halen. Volgens het bedrijf wordt met deze nieuwe robots twee keer zoveel werk gedaan met hetzelfde aantal mensen.

Een ander bedrijf, ‘Decos’, schafte twee jaar geleden de receptioniste af en liet bezoekers zich aanmelden via een touchscreen, waarop een robot kwam die ze naar de lift begeleidde.

De opkomst van de robots zal ten koste gaan van het aantal banen, maar de twee bedrijven in het NOS-verhaal lijken dat geen probleem te vinden. “Wij kunnen er verder door groeien, omdat we meer werk aan kunnen”, zegt een van hen. De andere ondernemer denkt dat robotisering zal leiden tot betere kwaliteit van diensten, bijvoorbeeld in de zorg. Als bepaalde taken door robots worden overgenomen, is er meer tijd voor een praatje.

Bovendien levert robotisering ook banen op, alleen op een andere afdeling. Beide bedrijven hebben programmeurs in dienst moeten nemen die de robots programmeren.

Eerder dit jaar ontketende minister Lodewijk Asscher een grote discussie door te waarschuwen voor de oprukkende robotisering. Volgens Asscher zal er in de toekomst voor veel mensen geen betaald werk meer zijn en moet de overheid op zoek naar nieuwe manieren om het werk niet verloren te laten gaan.

Bekijk de reportage van de NOS op de NOS-site.

Lees ook de opinie van Jelmer Renema: ‘De robotisering van Asscher’

Geef een reactie

Laatste reacties (149)