14

Nieuwe wet houdt Berlusconi uit de wind

UPDATE: Berlusconi stelt zich in 2013 niet opnieuw verkiesbaar 

Het Italiaanse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor de duur van bepaalde processen kan worden beperkt. Dat kan tot gevolg hebben dat een proces wegens omkoperij tegen premier Silvio Berlusconi vroegtijdig wordt beëindigd, zo meldt de Belgische publieke omroep VRT.

De VRT meldt dat het voorstel werd goedgekeurd met 314 stemmen tegen 296. De Senaat moet zich er nog over uitsprken, maar ook daar hebben de aanhangers van premier Berlusconi de meerderheid.  De wet zal van toepassing zijn op processen met een beklaagde die nog geen veroordelingen heeft opgelopen. Critici zeggen dat de wet vooral bedoeld is om Berlusconi uit de gevangenis te houden. Met name een proces wegens omkoperij tegen hem zou vroegtijdig worden beëindigd, wat in de praktijk betekent dat de premier vrijuit zou gaan.

Update donderdag 10.30

Berlusconi gaat in 2013 met pensioen. Hij heeft aangekondigd zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen wanneer zijn huidige termijn afloopt in 2013. Hij suggereert dat de Italiaanse minister van Justitie Angelo Alfano wel eens zijn mogelijke opvolgen kan zijn, meldt NRC.

Nog voordat zijn termijn afloopt hoopt Berlusconi de grondwet aan te passen.  Na zijn termijn ziet hij voor zichzelf een politieke rol weggelegd als adviseur van toekomstige centrumrechtse coalities.

Lees meer bij de VRT: Nieuwe wet zet Berlusconi uit de wind

Geef een reactie

Laatste reacties (14)