Laatste update 10:58
20

Nieuwjaarsdag, balansdag

De discussie rondom het gebruik van vuurwerk wordt ieder jaar in alle hevigheid gevoerd; moet de politiek wel of niet ingrijpen? Zo ja, is het dan betutteling of simpelweg het in bescherming nemen van de burger? Hoe dan ook wordt op nieuwjaarsdag immer de balans opgemaakt. Wordt in aanloop naar oudejaarsavond vooral teruggeblikt op het voorgaande jaar, op nieuwjaarsdag is het traditie om – naast het aantal vuurwerkslachtoffers en slachtoffers van vechtpartijen e.d. – ook op een rij te zetten wat het nieuwe jaar met zich meebrengt. Nieuwjaarsdag, balansdag.

Beleidsveranderingen
Dit jaar gaan tweeverdieners en alleenstaander er financieel op vooruit. Trouwen gaat niet langer automatisch in gemeenschap van goederen en wie bij de drogist aan de kassa staat zal merken dat de kassabon iets duurder uitvalt. De meeste fiscale veranderingen van het kabinet gaan pas in 2019 in, maar deze maatregelen gaan nu al in.

NRC Handelsblad zet de politiek gedreven veranderingen op een rij. Van financieel – een verlaging van het toptarief voor de inkomstenbelasting en de verhoging van de drempel om vermogensbelasting te moeten betalen: die gaat van 25.000 euro naar 30.000 euro – tot energie: de belasting op aardgas gaat omhoog, van 3 procent voor kleine huishoudens tot 4 procent voor grootgebruikers. Ook is er een aantal nieuwe beleidsregels waar rekening mee gehouden moet worden; wie bij het CBW een examen doet en de Nederlandse taal niet machtig is kon voorheen een familielid of een bekende meenemen als tolk. Voortaan moet dat een beëdigde tolk zijn. En wie in 2018 gaat trouwen doet dat niet langer automatisch in gemeenschap van goederen. Alleen vermogen of schuld dat na de trouwdag is verkregen is van beide partners. De AOW-leeftijd gaat per direct met drie maanden omhoog naar 66 jaar, de zorgtoeslag stijgt – maar het eigen risico blijft gelijk – en er gaat een minimumloon gelden op basis van stukloon: het minimumloon gaat van 72,25 naar 72,83 euro per dag.

Lees hier het overzicht van NRC en hier het overzicht van de Volkskrant

Nederland is vanaf vandaag ook tijdelijk lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het is de zesde keer sinds 1946 dat Nederland dat is. Er zijn vijf permanente leden met vetorecht (VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië), de overige tien leden rouleren. Nederland en Italië wilden beiden de vacante zetel voor twee jaar vervullen, maar konden beiden geen meerderheid van de VN-lidstaten achter zich krijgen. Daarom is besloten dat beiden een termijn van één jaar mochten vervullen.

Vuurwerk& Vechtpartijen
Met Oud&Nieuw hadden de hulpdiensten dit jaar hun handen vol aan allerlei incidenten. Het exacte aantal wordt in de loop van maandag naar buiten gebracht. Het politiekorps spreekt over een ‘redelijk rustige jaarwisseling’ in Amsterdam, maar in Spijkenisse en had de politie het druk. Zo werd een tweetal aangehouden in verband met de vondst van een mortier; bij een huiszoeking naar aanleiding van die vondst werd nog eens tweehonderd kilo illegaal vuurwerk aangetroffen.

In Utrecht werden wederom auto’s in de brand gestoken; de brandweer moest voor ten minste achttien autobranden uitrukken; er zou bij veel incidenten sprake zijn geweest van opzet.

De hulpdiensten in Drenthe hadden vooral last van vuurwerkgooiers. Zo gooide een minderjarige jongen uit Assen zwaar vuurwerk naar de politie. Hij wist in eerste instantie te ontkomen maar werd door zijn ouders later alsnog naar het politiebureau gebracht. Ook in Den Haag werden surveillerende agenten bekogeld met vuurwerk. In Geesbrug zijn drie mannen opgepakt vanwege het gooien van vuurwerk naar de brandweer.

De meeste klachten over vuurwerk kwamen uit Rotterdam, gevolgd door Den Haag en Amsterdam. Het Meldpunt Vuurwerkoverlast kreeg deze jaarwisseling meer klachten binnen dan vorig jaar. Op Oudejaarsavond stond de telling op 48.000; dat was vorig jaar pas bij de sluiting op 3 januari.

In Rotterdam zijn tijdens de jaarwisseling in totaal tien personen met beschadigde ogen binnengebracht vanwege vuurwerk. Zes van hen hebben blijvend letsel opgelopen, zoals verminderd zicht, blindheid en mogelijk zelfs ogen die verwijderd moesten worden. Drie van de vuurwerkslachtoffers waren omstanders.

In Arnhem is op Oudejaarsavond een balkon ingestort waar jongeren op stonden. Drie jongeren raakten hierbij gewond; één van hen heeft rugletsel opgelopen. Ze stonden volgens één van de jongeren die lichtgewond raakte maar met vier man op het balkon om even voor middernacht een toast uit te brengen. De vier jongeren vielen zo’n 4 meter naar beneden.

Twee dagen voor Oud& Nieuw kwam een man om het leven bij een ongeluk met vuurwerk in Swifterbant (Flevoland).

Geef een reactie

Laatste reacties (20)