7

Nieuws: PGB-houders positief over staatssecretaris

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van volksgezondheid lag flink onder vuur vanwege afschaffen PGB. Maar een van de vertegenwoordigers van de budgethouders laat zich nu positief uit over de plannen

Niets dan kritiek kreeg ze over zich heen toen ze bekend maakte dat ze het persoonsgebonden budget af ging schaffen. Want hoe kon staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten dat nou doen? Patienten zouden hulpeloos achterblijven. Maar het tij lijkt te keren.

Alina Sars is de directeur van de belangenvereniging van budgethouders, Per Saldo. En zij bevestigt desgevraagd in Trouw dat ze positiever is geworden over de staatssecretaris.

Ik ben haar gaan waarderen. Al gaat het in kleine stapjes, voor ons ziet het er steeds beter uit.”

Saers doelt op de laatste brief van de staatssecretaris waarover de Tweede Kamer volgende week een debat zal voeren. Op de website van Per Saldo schrijft zij dat er over twee jaar, wanneer 90 procent van de huidige budgethouders hun pgb zal verliezen, een ‘acceptabel alternatief voor het pgb klaarligt’.

In principe zijn mensen die hun pgb verliezen weer aangewezen op de gewone thuiszorg. Maar als die de gevraagde zorg niet kan leveren, kunnen zij een beroep doen op een speciale vergoedingsregeling. Dan moeten ze wel minimaal tien uren zorg per week nodig hebben. Bovendien moeten ze een zorgplan indienen om te toetsen of het beroep op de speciale vergoedingsregeling terecht is.

Met die 10-uren-grens is Saers het niet eens. Ook cliënten die minder uren zorg nodig hebben, kunnen zwaar in de problemen komen als ze hun persoonsgebonden budget verliezen. Maar Saers heeft goede hoop dat die 10-uren-grens van tafel gaat. “Veldhuijzen schrijft dat als mensen niet de zorg krijgen die zij willen, zij ook in aanmerking komen voor de regeling. Ze is de bocht al aan het nemen.”

Saers vindt dat Veldhuijzen de pgb-houders onnodig veel angst heeft aangejaagd. “Had Veldhuijzen onze voorstellen voor aanpak van fraude en oneigenlijk gebruik vanaf het begin overgenomen dan waren we nu verder geweest. Ik begrijp het wel. Van het kabinet moest ze die ingreep in het pgb doen. In de zomer is ze gaan nadenken: hoe kan ik dit repareren?”

De mild gestemde Saers begrijpt dat de oppositie in de Kamer minder mild is: “Inhoudelijk spreekt Veldhuijzen de taal van de dokter. Maar in de Kamer kan ze niet zo praten als ze zelf wil. Dat knelt.

Trouw: ‘Acceptabel alternatief ligt klaar voor PGB’

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (7)