81

‘Niggabitch’ kost Jackie-hoofdredactrice de kop

Eva Hoeke legt functie neer nadat ze een storm van verontwaardiging oogstte, onder andere van zangeres Rihanna die met de term werd aangeduid

Eva Hoeke stapt op als hoofdredacteur van Jackie. Dit naar aanleiding van de commotie die was ontstaan over een artikel met als kop ‘De Niggabitch’. Dat meldt de Volkskrant dinsdagavond.

Met de term niggabitch werd in het artikel direct verwezen naar zangeres Rihanna en haar kledingstijl. Zij reageerde woedend en twitterde:

Ik hoop dat je Engels kunt lezen, want jouw tijdschrift is een zielige weergave van de evolutie van mensenrechten! Ik vind je respectloos en nogal wanhopig! (…’) NIGGA BITCH’?! Nou met alle respect, namens mijn ras, hier zijn mijn twee woorden voor jou…FUCK YOU!”

Hoeke vond zelf dat de term ‘niggabitch’ wel kon, maar beloofde in het volgende nummer met een rectificatie te komen. Ook twitterde ze dat het een leerzame ervaring was. “Twee dingen geleerd. 1: geen slechte grappen in het blad plaatsen. 2: niet doen alsof een slechte grap goed is. Sorry, jongens. My bad.”

Hierover zegt Hoeke nu:

“Door de enorme druk via de sociale media heb ik me laten verleiden om beterschap te beloven wat betreft het taalgebruik in toekomstige nummers van Jackie. En daarnaast heb ik rectificatie aangeboden. Nu ben ik tot de conclusie gekomen dat rectificatie niet de juiste oplossing is. Ik betreur het dat ik te snel standpunten heb ingenomen over een artikel in Jackie – waar overigens geen enkel racistisch motief aan ten grondslag ligt. Door de gang van zaken ben ik samen met de uitgever tot de conclusie gekomen dat, nu mijn geloofwaardigheid is aangetast, het voor alle partijen beter is als ik per direct mijn functie als hoofdredacteur neerleg.

Lees ook het opiniestuk dat Joop-redacteur Hasna El Maroudi in reactie schreef:

Niggabitch what?

VK: Hoofdredactrice Jackie stapt op na ophef woordkeus

Foto-cc: Marc Schiller

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (81)