Laatste update 19:31
34

No Deal-powerplay kost Johnson zijn meerderheid in het parlement

De Conservative regering van Boris Johnson is zojuist haar meerderheid in het Britse Lagerhuis kwijtgeraakt tijdens een Brexit-debat. Philip Lee stak tijdens een toespraak van premier Boris Johnson over naar de andere kant van het Lagerhuis om plaats de nemen bij de Liberal Democrats, die uitgesproken voorstander zijn van Remain.

Parlementariërs hebben dinsdag een spoeddebat aangevraagd over een wetsvoorstel dat een No Deal-Brexit onmogelijk moet maken. NRC schrijft:

Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt premier Boris Johnson gedwongen drie maanden uitstel te vragen als er op 19 oktober nog geen door het parlement goedgekeurde Brexit-deal ligt. Lagerhuis-voorzitter John Bercow besluit later op de dag of hij toestemming geeft voor het aangevraagde debat over dit wetsvoorstel.

Johnson dreigde gisteren al om Conservative parlementsleden die voor het wetsvoorstel stemmen te ontzetelen. Diverse Tories hebben al aangegeven dat niet van plan te zijn. Volgens Britse media wil Johnson nieuwe verkiezingen uitschrijven als het wetsvoorstel wordt aangenomen, daarvoor heeft hij echter een tweederde meerderheid nodig in het parlement. Labour-leider Jeremy Corbyn heeft al gezegd daar niet mee akkoord te gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)